Няма по-неприятна сутрин от тази на понеделника – уикендът е зад гърба ни, а пред нас е безкрайната работна седмица. За да се спасите в „тежкия ден“, е необходима подготовка, която да започне от по-рано.

Нашите съвети ще помогнат на вас и на вашите деца да го посрещнете с радост.

Събуждането сутрин при звъна на будилник не е лесно нито на възрастните, а още по-малко за децата – особено на тези от тях, които знаят, че след ужасния сигнал ще последват и цяла съвкупност от на пръв поглед незначителни проблеми, като например вечно изчезващите чорапи и гневните крясъци на мама – Давай по-бързо! Какво се мотаеш още?

Но макар и утрото на понеделника да е най-мрачното и сънливо от всичко, то можем да намерим спасение. С 10-те съвета по-долу вие и вашите деца ще успеете да го изпълните с добро настроение.

1. Открийте нещо положително около себе си

Сънливото лице на детето, първият сняг навън или ароматното сутрешно кафе – всичко това може да стане повод за радост. Задължително го споделяйте с детето – „Толкова си мил, когато си сънен!“ или „Пастата за зъби по бузите много ти отива“.

2. Прегърнете детето

Няма нищо по хубаво сутрин от нежните обятия на близките и дори думи не са необходими.

3. Отделете си 2 спокойни минути

Те няма да ви нарушат графика, но ще имате време да постоите в прегръдката на дивана или да погледате замръзналите локви по пътя към училище.

4. Позволете на близките леко отклонение от правилата

Детето се е събудило в лошо настроение? То веднага ще се оправи, ако го зарадвате с някаква приятна дреболия – например позволете му да изпие чай от голямата чаша на татко или да изяде няколко непредвидени бонбона.

5. Пошегувайте се на място

Например спомнете си нещо на тема „Когато ти беше малък…“. Веселите истории от общото минало за най-елементарният начин за подобряване на разположението на духа на най-близките и да направите така, че да почувстват, че сте семейство.

6. Замислете се, дали си струват караниците, заради дреболии

Може би именно в понеделник сутрин е най-добре да се отменят обикновените скандали, заради неизядената закуска или неприготвената раница. Макар и само, заради самия експеримент.

7. Напомняйте на себе си – той/тя е дете

Ние често предявяваме към децата същите изисквания каквито и към възрастните, забравяйки, че първите имат съвсем други възможности.

Спомнете си за това в неделя вечерта и по-добре събудете рожбата си с 10 минути по-рано, за да успее тя с нейния си темп да се справи с трудните за обличане дрехи и с безкрайната чиния каша.

8. Бъдете снизходителни

Утрото предопределя целият ви ден и ако се разделите с детето в състояние на взаимно недоволство и раздразнение, то рискът е голям, вечерта да се срещнете един с друг със абсолютно същите емоции.

9. Преди да наругаете детето, пребройте до 3

Дори и толкова малка пауза ще понижи градусът на емоциите. Особено ако по време на това вдишване си помислите какво ще ви даде конфликта – ще ви помогне ли да решите проблема или само ще го задълбочи.

10. Заменете упреците с други по-дружелюбни спрямо детето фрази

Макар и на ниво граматика.