Често кихате? Възможен е вашият дом да е изпълнен с вещества, предизвикващи алергия. Кои 10 неща активизират кихащия рефлекс.

1. Ароматни лампи и свещи

Свещите с аромат на лавандула или на сандалово дърво създават неповторима атмосфера във вашата стая. Но за такова удоволствие на някои хора им се налага да си платят със здравето.

Оказва се, че свещите с ароматизатори съдържат вещества, които могат да предизвикат алергия, симптом на която е кихането.

2. Прахосмукачка

Това е уред, който разнася много прах из дома. Филтрите на прахосмукачките подлежат на смяна на всеки 4-6 месеца. Ако това не се прави, то при всяко чистене ще попадат частици прах.

И когато попаднат в дихателните пътища стават причина за кихане.

3. Въздушни течения

Вдишването на прохладен въздух може да предизвика кихане. Вие започвате да кихате едва когато лигавиците се дразнят, включително и от студен въздух.

4. Цветя

Изобилие от цветя, включително и в саксии, в саксии може да стане причина за алергия. А цялата вина е на цветния прашец, който при някои хора предизвиква пристъп на алергия с кихане, зачервяване на очите, обилно сълзене и други симптоми.

И съвсем не е задължително да премахнете всички цветя. В повечето случаи е достатъчно просто да се намали тяхното количество.

5. Плюшени играчки

Плюшената мишка и другите меки играчки могат да предизвикат симптоми на алергия или кихане. На първо място, тези играчки поемат много прах и второ – могат да бъдат произведени от материали, предизвикващи алергия.

Ако забележите подобна симптоматика след покупка на плюшени играчки, то е желателно да се отървете от тях.

6. Слънчеви лъчи

Със сигурност ще се изненадате, но подобно на студения въздух, слънчевите лъчи са провокатор на кихането. Може би сте забелязали, когато преминавате в слънчевата страна на стаята или вдигайки щорите, започвате да кихате.

7. Сутрешна физзарядка

И само сутрешната… Физическите натоварвания са способни да предизвикват рефлексът за кихане. Особено ако сте предразположени към различни алергии, то упражненията могат да предизвикат кихане.

8. Възглавници и вълнени покривки

Меките покривки и пухените възглавници са потенциални врагове на вашия нос и на белите ви дробове. И всичко това е, защото поемат много прах, с който носът влиза в непосредствено съприкосновение. А отделно от това пухът е изключително мощен алерген.

9. Пътечките в банята

Поради високата влажност и температурата в банята се създават изключително благоприятни условия за размножаване на плесен, която е също силен алерген.

Често плесента възниква по пътечките и завесите, които се използват за душ кабините. За да предотвратите размножаването на плесените се препоръчва пътеката в банята и завесите да се перат поне 2-3 пъти месечно.

10. Овлажнител или изсушител за въздух

Причина за непрекъсващата кихавица могат да бъдат устройствата за овлажняване или изсушаване на въздуха.

Така например, твърде сухият въздух изсушава лигавицата на носа, облекчавайки попадането там на частици прах и микроорганизми.

От друга страна, твърде влажният въздух предизвиква растеж на тези микроорганизми в атмосферата, които предизвикват рефлексът за кихане.

Макар и да летният сезон отдавна вече да е зад гърба ни, то следва да се отбележи, че за безболезнен загар не помагат никакви таблетки и средства. При това заболяване се препоръчва напълно избягване излагането на кожата на директна слънчева светлина.