Ако желаете да промените света, започнете със своето легло. В тази връзка от екипа на Lechenie.bg ви представяме 10 причини да оправяте своето легло всяка сутрин.

1. Това е много лесен за усвояване навик. Няма да ви се налага да полагате големи усилия.

За да се оправите леглото, ще са ви необходими 30 секунди. Това може да ви изглежда трудна задача, особено ако не сте се наспали. Но оправянето на леглото ще ви помогне да се събудите.

Почти като сутрешна физзарядка. Ползите са очевидни. А тъй като задачата е проста и привикването с нея, ще бъде лесно. След това ще започнете да правите всичко на автомат.

2. Адмирал от ВМС на САЩ казва, че това е нужно, за да промените света.

„Ако вие оправяте леглото си всяка сутрин, вие ще започвате всеки ден с едно изпълнено нещо, - такова изявление той направил пред абсолвентите на Тексаския университет. – Това рано сутрин ще ви осигури чувство за увереност в себе си. И оправянето на леглото, ще ви тласка напред, стимулирайки ви да изпълнявате задачите една след друга. В края на деня тази първа важна задача ще се е превърнала в огромен списък от извършени дейности.“

3. Неоправеното легло може да влоши качеството на вашия сън

„Когато вие оставяте леглото си във вид на мръсна купчина и отидете на работа, вие няма да желаете да легнете в него, отново вечер. Удоволствието от съня ще изчезне и вие ще започнете да се чувствате претоварени“ – посочва Карън Кингстън, експерт по Фън Шуй.

4. Това е един навик, който ще ви помогне да придобиете други полезни навици

Изследванията показват, че хората, които оправят сутринта леглата си са по-доволни от живота и обикновено печелят повече.

Чарлз Дахиг в своята книга „Силата на навика“ (The Power of Habit) обяснява, че навикът ни да си оправяме леглата, ни дисциплинира.

Социолозите също казват, че такива хора по-рядко правят безсмислени, импулсивни покупки и са по-удовлетворени от отношенията си със своето семейство.

5. Това ще ви помогне да се справите с алергиите

Когато леглото ви не е оправено, върху спалното бельо, възглавниците и върху одеялата попадат големи количества прах и алергени.

6. Всички членове на вашето семейство по-добре ще се наспиват

Според проучване на американския национален институт на съня показва, че хората, които оправят своето легло, по-добре се наспиват и по-често се чувстват вдъхновени.

7. Добре оправеното ви легло прави цялата ви стая да изглежда едно по-чисто място

И визуално с по-големи размери.

8. Този лесен навик ще ви напомня, че малките неща също имат значение

„Ако вие не сте в състояние да правите правилно малките неща, вие никога няма да можете да направите нещо голямо и грандиозно. Ако сте имали лош ден, вие ще можете да се върнете у дома и буквално да се сринете в добре оправено ви легло.

А сега си представете какво би станало с вашето настроение, когато видите, че спалното ви бельо е събрано на купчина “ – това също са думи на американския адмирал от ВМС.

9. Ако бъдем реалисти – няма по-приятно нещо в края на тежък работен ден от вида добре оправено легло.

10. Пробвайте този трик – създайте си правило да не излизате от стаята, ако леглото ви не е оправено.