Защо косата ми капе?

Това е един от най-неприятните въпроси, които някои от нас си задават.

Вярно е, че мъжете са по-податливи на косопад от жените, най-вече поради често срещаната при тях плешивост (особено в напреднала възраст).

Но изтъняването на косъма и косопадът се срещат и при жените и са също толкова демотивиращи.

Причините могат да варират от обикновени като липса на витамини до доста по-комплексни като различни здравословни проблеми.

В много случаи има начини за лечение както на мъжкия, така и на женския косопад. Всичко зависи от какво е причинен той. Ето и някои от причините.

1. Стрес

Всякакъв вид физически травми – операции, произшествия или тежко заболяване, дори грип, може да причини временен косопад. Косата има програмиран жизнен цикъл: цикъл на растеж, цикъл на покой и цикъл на капане.

„Когато имате сериозно стресиращо събитие в живота си, това може да тласне по-голямата част от косата ви в цикъла на капане.” обяснява Марк Гласхофър, дерматолог от Ню Йорк.

Косопадът става видим обикновено 3-6 месеца след преживяната травма. Какво да направим? Добрите новини са, че косата ви ще продължи да расте след като оздравеете.

2. Бременност

Бременността е един от примерите за физически стрес, който може да доведе до косопад. Подобен косопад се наблюдава по-често след раждането, отколкото по време на самата бременност.

„Раждането е доста травмиращо” казва д-р Гласхолдър. Какво да направим? Ако имате косопад, бъдете сигурни, че косата ви ще започне да расте отново след няколко месеца. Това е нещо нормално.

3. Прекалено много витамин А

Приемането на витамини или хранителни добавки, които съдържат голямо количество витамин А може да доведе до косопад. Дневната доза на този витамин е 5 000 международни единици за възрастни и деца над 4 години.

Различни хранителни добавки могат да съдържат от 2500 до 10 000 единици. Какво да направим? Това е обратим процес и в момента, в който приемането на излишъци от витамин А престане, косата ще започне отново да расте.

4. Липса на протеин

Ако менюто ви не включва достатъчно протеини, тялото ви може да си го набави като спре растежа на косата. Това може да се случи 2-3 месеца след намаленото приемане на протеин.
Какво да направим? Има множество добри източници на протеини като рибата, месото и яйцата. Ако сте вегетарианец, можете да потърсите други заместители.

5. Мъжка наследствена плешивост

Почти двама от всеки трима мъже страдат от косопад на възраст над 60 и в повечето случаи това се дължи на наследствена плешивост. Този тип плешивост обикновено се развива по класически цикъл, като оредява предимно на слепоочията.

Какво да направим? Съществуват медикаменти за перорална и външна употреба, които могат да забавят косопада и оплешивяването. Също така е възможна и трансплантация на коса.

6. Наследственост

Женската плешивост, наречена андрогенна алопеция е женската версия на същото заболяване при мъжете. Д-р Гласхолдър съобщава: „Ако произлизате от семейство, в което жените започват да оплешивяват на определена възраст, това може да значи, че сте податлива на подобно заболяване.”

За разлика от мъжката плешивост, женската коса оредява по-често на темето. Какво да направим? Медикаментите, които се препоръчват при подобни заболявания при мъжете могат да бъдат използвани и от жени.

7. Женски хормони

Така, както хормоналната промяна по време на бременността може да доведе до косопад, също така това може да е резултат при приемане на хапчета против бременност. Промяната в хормоналния баланс, която настъпва при менопауза може да има сходен резултат.

Когато рецепторите за андроген (мъжки хормон) на скалпа се активират, корените на косъма се свиват и това довежда до косопад.

Какво да направим? Ако противозачатъчните са проблем, обърнете се към лекуващия ви лекар за съвет. Перорално приеманите контрацептиви могат да доведат до временен косопад, но това е обратим процес. Не влошавайте проблема с козметични процедури.

8. Емоционален стрес

Емоционалният стрес е по-малко вероятната причина за косопада в сравнение с физическия, но може да предизвика подобна реакция, особено по време на развод, след загубата на любим човек или по време на грижа за болен.

При все това, емоционалният стрес е малко вероятно да предизвика косопад, а по-скоро ще влоши вече съществуващ проблем. Какво да направим? Както и при физическия стрес, косопадът постепенно ще изчезне.

Вземете мерки за борба със стреса и напрегнатостта като например правите повече упражнения, отидете на психолог или потърсите помощ и подкрепа.

9. Анемия

Почти една на всеки 10 жени на възраст между 20 и 49 страда от анемия поради недостатъчност на желязо в кръвта (най-често срещаната анемия), която може да се окаже лесно поправима причина за косопада.

Лекарят ви просто трябва да ви направи кръвен тест, за да се увери, че имате подобен тип анемия. Какво да направим? Просто приемането на добавки, съдържащи желязо ще реши проблема. Като допълнение към косопада, другите симптоми на анемията включват отпадналост, главоболие, замаяност, бледа кожа и студени длани и ходила.

10. Хипотиреоидизъм

Това е терминът за аплазия на щитовидната жлеза. Тази малка жлеза, разположена в областта на шия, произвежда хормони, които са изключително важни за метаболизма, както и за растежа и развитието на организма.

Когато тя не произвежда достатъчно хормони, това може да доведе до косопад. Лекарят ви може да направи изследвания, за да потвърди причината.

Какво да направим? Има медикаменти, които могат да решат проблема. Щом той е отстранен, косопадът ще престане.

Четете в Lechenie.bg: "Още 11 причини за косопада"