Макар и в България текилата да не е толкова популярна алкохолна напитка, едва ли някой от вас си е представял, че тя може да бъде наистина полезна.
Текилата се определя като напитка на забавленията, танците и радостта.

И за това би било добре да пиете по-често от нея, вместо водка, уиски или ракия. И все пак какво следва да ви мотивира да се спрете на текилата следващият път, когато решите да пиете алкохол?

1. Текилата спомага за понижаването на концентрацията на глюкоза в кръвта

Как изобщо това е възможно? – Това полезно свойство на спиртната напитка се дължи на факта, че в нея се съдържа агавин – захар от агава.

Веществото стимулира панкреаса засилено да синтезира инсулин, а това означава, че способства за понижаване на кръвната захар и е отлично профилактично средство срещу захарен диабет. До това заключение са стигнали специалистите от American Chemical Society.

2. Тази напитка способства за справянето с наднорменото тегло

В текилата се съдържат вещества, които спомагат за справянето със затлъстяването. Хората, които редовно употребяват тази напитка изключително рядко страдат от затлъстяване.

3. Липса на махмурлук

Вероятно някои от вас знаят, че хората, които прекаляват с текилата не страдат от махмурлук. Това се дължи на захарите на агавата. Тоест ако злоупотребите с текила със сигурност на следващия ден няма да ви боли глава.

4. Текилата се пие лесно

Вие можете да пиете тази напитка на по-малки количества за продължително време, най-често се пие във вид на шотове. А можете да изпиете една бутилка за кратко време и в двата случая няма да изглеждате така сякаш сте прекалили с алкохола.

5. Спомага за понижаването на концентрацията на липидите в кръвта, тоест на „лошия“ холестерол

Отново това свойство на текилата се дължи на действието на агавина. Доказано е, че това вещество понижава нивата на триглециридите и на „лошия“ холестерол в кръвта.

6. С помощта на текилата могат да се лекуват простудни заболявания

От 30-те години на миналия век в Мексико от текила започва да се произвежда лекарство за лечение на настинка. За приготвянето на целебния екстракт е необходимо да се смесят в равни пропорции текила Blanco, нектар от агава и прясноизцеден сок от зелен лимон.

7. Спомага за облекчаване на болките

Учените са доказали, че текилата разширява кръвоносните съдове и способства за подобряване на кръвоснабдяването. Ако човек страда от мигрена, текилата ще му помогне да сведе до минимум болезнените пристъпи на състоянието.

8. Текилата подобрява за усвояването на лекарствата

Когато една таблетка попадне в стомаха на човека, половината от нейната маса се неутрализира от стомашния сок, докато попадне в червата.
Това е проблем, тъй като организмът сам понижава ефективността на препарата.

Но ако лекарство бъде прието с текила, то тя ще му служи за нещо като защитна бариера, която ще го предпази от вредното действие на стомашния сок. И макар че този метод може да ви стори абсурден, повярвайте той наистина е ефективен.

9. Това е единствената алкохолна напитка, на която могат да се наслаждават диабетиците

Беше вече посочено в пункт № 1 каква е причината текилата да е подходяща и за диабетици.

10. Никаква тежест – нито в стомаха, нито в главата

Известно е, че текилата спомага за регулиране усвояването на мазнините в червата. Затова колкото и човек да изпие от нея, няма да му се подуе корема.