Повечето от нас са свикнали да правят по няколко едновременно и бързо да превключват между тях. Усещането за ангажираност ни служи като основа, за да бъдем по-уверени в себе си и да се чувстваме по-важни. Но този навик само ни пречи да останем продуктивни.

Нашите родители никога не са стояли у дома без работа. А днешните млади мениджъри и офис служители са винаги в мрежата, веднъж на 10 минути отговарят на писма, веднъж на 2 часа пият кафе, непрекъснато отговарят на телефонни обаждания и пишат отчети.

Повечето от нас приемат да жонглират между всички тези дейности като постоянно превключват от едната на другата. В резултат на нас ни се струва, че постоянно сме много заети. Но на повечето хора захващането с много неща едновременно им излиза прекалено скъпо.

Изследванията показват, че само 2% от хората могат да работят в такъв режим ефективно. За останалите 98% от хората такъв навик е разрушителен, както за кариерата така и за менталното здраве.

На първо място:

1. Мултитаскингът понижава значително продуктивността

За да бъде изпълнена всяка една задача, мозъкът я разделя на два етапа – първоначално той определя коя дейност от всички, с които може да се заеме, в настоящия момент е по-важна или по приятна за него, а след предприема нейното изпълнение.

Ако човек се разсее, се налага да започне от самото начало на съответния етап. А ако се разсейва често за преодоляването на първия етап ще е необходимо твърде много време и сила на волята /а, както знаем, тя е ограничен ресурс/.

Но според последните изследвания офис служителите се разсейват веднъж на 10 минути и половина.
Този навик има ужасни последствия. 18% от всички задачи, изпълнението на които хората прекъсват, остават несвършени до края на деня.

За да се върне човек към най-сложната задача и за да се „настрои“ на нея /това е първият етап/ се разходват, по данни на учените, средно 23 минути и 15 секунди. Като цяло, това понижава продуктивността на офис служителите с колосалните 40%.

За мозъка това занимание е също разрушително – негативното влияние на този навик за мозъка е по-голямо, отколкото това, което се предизвиква от редовната употреба на марихуана. Навикът за извършване на много дейности едновременно води до временно понижаване на IQ-то с цели 10 пункта.

2. Мултитаскингът прогресира

С появата на компютрите, Интернет, а след това и на таблетите и смартфоните навикът за разсейване от работата се превърна в редовно масово явление. Като цяло, хората, които активно използват компютри за работа, се разсейват веднъж на 10.5 минути.

В рамките на работния си ден те прекъсват служебните си задачи средно 46 пъти, поради разсейване. В резултатите от едно наскоро проведено изследване се посочва, че на ден времевите загуби от този навик водят до загуба на 2.1 работни часа. А това е 546 часа годишно.

3. Изпълнението на много задачи едновременно води до психични разстройства

Според изследване на Масачузетския технологичен институт навикът за жонглиране между изпълнението на различните задачи и редовното разсейване помага в самото начало на кариерата на човек, но впоследствие води до психическо и емоционално изтощение.

За да предотвратим разсейването експертите съветват да настройваме таймера на мобилния ни телефон да ни напомня, че на всеки 25 минути трябва да прекъснем работата си за 5 минути, през което време можем да се разходим или да пием вода и след това отново да се захванем за работа за нови 25 минути.