Училището или детската градина, кръжоците, извънкласните занимания, огромното количество информация и новите впечатления, да и още големите изисквания от страна на родители и учители.

Не е изненадващо, че съвременни деца, дори и съвсем малките се намират под постоянен стрес. Как да разпознаете неговите признаци?
Думата „стрес“ е от английски произход и в превод означава – натиск, натоварване, напрежение.

Възниква в резултат на интелектуални и емоционални натоварвания.

Ако възрастния човек може да разпознае у себе си симптоми на стрес и да се обърне за помощ, то при децата е доста по-трудно. Те не разбират какво се случва с тях, не знаят как да се справят с лошото настроение.

Затова родителите са длъжни навреме да съумяват да съзират признаците на стреса и да помогнат на рожбата си да се справи със ситуацията.

Как се проявява стресът и как да помогнете на детето?

1. Регрес

Това означава връщане към формите на поведение от ранното детство – детето започва да си суче палеца, да плаче, когато майка му не е постоянно до него, да се изпуска в леглото, да увисва на възрастните, постоянно да изисква внимание.

Какво да направите? Не трябва да пречите на регресивните прояви у детето. На него му е необходимо да го поласкаете в този момент и да го успокоите. И поизчакайте известно време – регресът ще премине.

2. Страхове

Ако обикновено на пръв поглед дете изведнъж започне да се плаши от всичко, то това е явен признак, че то се намира под силен стрес. Родителите трябва да обърнат внимание, ако детето навсякъде затваря вратите, по няколко пъти проверява дали са заключени, навсякъде през където минава светва лампите.

То вече се бои не само от тъмната стая, но и от картинките на стената и от шума на стълбището , и от тишината.

Какво да действате? Активно ангажирайте детето с игри, рисуване – тези 2 занимателни дейности много добре разтоварват и същевременно отпускат. С тяхната помощ се опитайте да разберете и източниците на страха, или пък незабележимо да послушате разговорите на детето с играчките.

3. Агресивност

Ако сте забелязали, че вашето дете е толкова послушно и дружелюбно, но без причина е станало грубо, да говори на въпреки, да се дере, да хвърля играчки и книжки по стените, да заплашва другите, имайте предвид, че това са признаци на стрес.

Какво да правите? Агресията не трябва да се забранява, по-добре се опитайте да я превърнете в други форми – да научите детето да отстоява своята позиция, да анализирате заедно ситуацията. Търсете конструктивен подход за натрупаната енергия на детето – активен спорт, игри с други деца.

4. Промени в настроението

Детето започва без причина да се обижда, може лесно да се разплаква без повод или пък напротив – да стане прекалено агресивно. При по-големите деца честите истерии или потиснатото, депресивно настроение, което продължава с дни, седмици – трябва да става причина родителите да обръщат внимание.

5. Здравословни проблеми

Родителите често забелязват странни и необясними симптоми у детето – повръщане, чревни разстройства, обриви, болки в корема и прочие странности – всичко това може да е на нервна почва, ако детето се е развълнувало силно.

Какво да правите? Първоначално подобрете психологическия климат в семейството, проверете дали не са прекалено големи изискванията на училището и семейството.

Очаквайте съвсем скоро и останалите 5 признака...