Да отбележим предварително – ако по време на четенето на тази статия, вие изведнъж почувствате дискомфорт, просто напомнете на себе си, че самото безпокойство по този повод може да означава позитивни изменения. Всъщност, колкото по-силен е дискомфорта, толкова по-значителни са позитивните изменения.

Вместо да прекратите четенето, е препоръчително да направите обратното – отбележите си тези твърдения, които най-малко ви харесват, а след това изберете най-неприятното за вас. И приложете препоръките за преодоляването на неприятните усещания, дължащи се на съответното твърдение.

Признаци:

1. Заставяте себе си да правите неща, което не желаете;
2. Започвате да се ядосвате на себе си, когато грешите;
3. Критично се отнасяте към своите решения, към поведението и фигурата си. Като цяло малко хвалите себе си и много се ругаете;
4. Отлагате храненията, ходенето до тоалетна и други ваши важни физиологични нужди;
5. Склонни сте да мислите на първо място за другите;
6. Трудно ви е да говорите за себе си;
7. Вземате решения, които не се основават на вашите нужди, желания и предпочитания с надеждата да получите нечие внимание или одобрение;
8. Не се грижите добре за стайните си растения, рядко чистите мястото за храна и за сън на вашия домашен любимец;
9. Не знаете как да осъществите своите мечти или изобщо нямате мечти;
10. Бихте искали да живеете живота си;

Повече грижи?

Текстът по-надолу се отнася за тези, които имат проблеми точка №4, въпреки че и за другите тези примери са отлична илюстрация.

Колко дълго страдате от главоболие, зъбобол, болки в ухото, преди да потърсите лекарска помощ?

Колко дълго търпите каналът на кухненската ви мивка да тече? Или се примирявате с периодичните проблеми с микровълновата?

Продължавате да носите панталони, които ви стоят зле? Примирявате се с шумовете в колата? И се измъчвате в тъмнината, поради изгорялата ви крушка?

Като цяло, тези, които си позволяват малко, не могат да помогнат пълноценно и на другите.И, разбира се, животът на такива хора е по-сложен.

Първата стъпка към изменението на всеки на 10-те признака е осъзнаването, че грижата за себе си – това не е нещо допълнително и не е нещо, което следва да се прави само, когато човек има време. Това е абсолютно жизнено необходимо.

Препоръки за справяне с този проблем

1. Започнете с допускането, че всеки недостиг на грижа за себе си е нещо нормално /а не, че затова следва да упреквате себе си/. Приемете, че винаги сте правили всичко , което е било по вашите сили, така както и сега и за в бъдеще.

2. След това, позволете си да изпитвате неудобство – колкото и да е странно, когато започнете да проявявате повече грижи по отношение на себе си, то ще изпитвате нещо средно между раздразнение и силна болка.

Но след известно време тези чувства ще отслабнат и изчезнат. Можете да се избавите от тях по-бързо, като си позволите да придобиете опит, който ви носи емоционален дискомфорт.

3. Сега изберете един от 10 признака – най-добре да бъде този, който предизвиква най-негативни чувства или този, от който повече от всичко желаете да се избавите.

4. Когато установите, че не полагате достатъчно грижи за себе си, направете едно дълбоко вдишване и снемете напрежението от тялото си. На всяко издишване продължавайте да се отпускате.