Хората, които искат да започнат нова диета, за да отслабнат и същевременно да спестят пари, трябва да се научат да си съставят план на хранене. Когато имате изграден план ще помогнете и на семейството си да се храни по-здравословно. Топ съветите не представляват особена трудност и са подходящи за съставяне на здравословно меню от начинаещи.

Започнете с малко

Планирането на храна за всичките седем дни от седмицата е невъзможно дори за експертите. Ако сте начинаещи, започнете с малко на брои хранения. Научете се да планирате, като започнете с три или четири ястия на седмица. Яжте остатъците от тях през останалите дни, с което ще намалите количеството на храната, която се изхвърля.

Запаси на основни продукти

Един от най-неприятните моменти по време на готвене е да разберете, че ви липсва основна съставка. За да предотвратите този проблем, предварително купете основните продукти. Купувайте продукти, които могат да се използват за готвене на повече от едно ястие.

Попълнете килера

Планирането се прави много по-лесно, когато имате разнообразни продукти под ръка. Макаронени изделия, консерви от риба тон или консервирани домати са най-често срещаните продукти в килера.

Използвайте тематични вечери най-малко веднъж седмично

Тематични вечери правят планирането на хранене лесно. Достатъчно е да си направите веднъж седмично вечеря с японска, екзотична или европейска кухня. За да направите тематична вечер, не е нужно да правите официално събиране, може просто да изненадате любимите си хора.

Мариновайте предварително продуктите

За да си спестите време при готвенето на пилешко филе или пържоли, може да ги овкусите предварително. Когато стане време да приготвите вечеря, всичко, което трябва да направите е да ги размразите и опечете. Препоръчително е да си приготвите собствени маринати, вместо да ги купувате. По този начин ще сте сигурни в качеството на маринатата и ще контролирате здравословното количество на подправките.

Гответе през почивните дни

Един от най-добрите съвети за постигане на здравословен план за хранене, е да готвите през почивните дни, когато ще разполагате с достатъчно време. Много хора използват тези дни, за да приготвят храна за следващата седмица. Докато използвате храни, които са претоплени добре, ще си спестите много време и ще приготвяте вечерите далеч по-бързо.

Използвайте фризера

Експертите по планиране на храненето съветват да си създадете предварителни условия, като съхраните предварително приготвените продукти във фризера. Опаковането им в отделни порции прави размразяването и претоплянето много по-лесно. Повечето от ястията могат да бъдат съхранени във фризера в продължение на седмици.

Подготовка на отделни компоненти

Подготовката за хранене има своите плюсове и минуси. Ако подготвите отделните компоненти като зеленчуци, протеини или зърна по време на уикенда и ги съхраните във фризера, ще може да разполагате с разнообразни и вкусни ястия през всеки ден от седмицата.

Съставете си списък за пазаруване

Вместо да променяте списъка за пазаруване всяка седмица, защо не си създадете основен? В него включете всички съставки, от които се нуждаете и използвате най-често през седмицата.

Готвенето и приготвяне на храна не трябва да се превръща в задължение. Трябва да се стремим да превърнем приготвянето на храна в забавление, затова изпробвайте нови рецепти, слушайте музика и споделяйте резултатите от труда ви с любимите си хора.