Много от нас често казват, че 24 часа са им напълно недостатъчни. Не ни стига време за работа, за почивка и за живот изобщо. Но не всички се досещат, че самите ние сме отчаяни крадци на скъпоценни минути. Днес ще поговорим за това как да престанем да разходваме своето време така сякаш едно денонощие се състои от 25 часа.

Времето един от най-важните елементи от нашия живот. Ако вие чувствате, че дните ви отлитат толкова бързо, а вие не успявате да свършите почти нищо, то това означава, че неправилно управлявате времето и съответно живота си.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да спестите време и да го прекарвате по-продуктивно.

  1. Търсете уединение

Всички ние сме абсолютно различни хора, но на всеки от нас са му необходими тишина и покой, за да си свърши работата. Но това е невъзможно, когато телевизорът кънти, кучето се къса да лае, децата крещи, котката мяука, микровълновата напомня, че е време да извадите храната, мобилният ви телефон постоянно звъни, а уведомяването на нов имейл наподобява на сутрешния будилник.

  1. Не се бойте да погледнете истината в очите

Ако лъжете себе си и другите, то това в крайна сметка ще ви излезе през носа, както се казва. Истината все някога ще се разкрие без значение какво е вашето желание.

Лъжата може да усложни една обикновена житейска ситуация и да ви представи в неблагоприятна за вас светлина. Навярно познавате много хора, които са попадали в неприятни ситуации просто, защото не са успявали да признаят истината.

  1. Оплакванията убиват времето и енергията ви. Спрете се, докато е време!

Когато се оплаквате, вие прехвърляте вината за това, което ви се случва на външния свят. Ако забележите този ваш навик и решите да се борите с него, то тогава можете да превърнете своя страх в силна страна и повече няма да позволявате да решава вместо вас как да постъпите.

  1. Създайте си навик да ставате рано

Не проспивайте цялото си време напразно. Можете да приложите следния малък трик, който ще ви позволи да ставате навреме – сложете будилника не до леглото, а на другия край на стаята. В такъв случай, за да го изключите, ще ви наложи да станете.

  1. Престанете се да се опитвате да направите всичко идеално

Съвършенството е илюзия. Ние се стремим към него, тъй като имаме представа какви трябва да бъдем, но този образ е далеч от реалността.

  1. Предварително проучете на какво ще посветите огромна част от вашето време

Например, при започване на бизнес в Интернет успешният човек успешно ще пресметни рисковете и ползите, които ще получи. Потенциалният фалит няма да го обърка – той отново ще създаде някакъв продукт и после ще замисли какви би му било интересно.

  1. Придържайте се точно към своите цели и помнете приоритетите си

Определете дали не е нарушен жизненият ви баланс. За тази цел представете живота си нагледно под формата на диаграма. Така ще разбере действително ли живеете според приоритетите си.

  1. Наслаждавайте се – страданията са разточителство

Ако не се наслаждавате на живота, вие губите цялото си време напразно.

  1. Изключете телевизора

Общуване, спорт, четене… На света има толкова забележителни неща, с които можете да се занимавате, че не си струва да прекарвате времето си в безполезно стоене през екрана.

  1. Изпълнявайте най-важните задачи първо

Започвайте сутрин с най-важните проекти, това е гаранция, че денят ви ще бъде успешен, тъй като ще сте свършили най-важното.