По-лесно, отколкото си мислите, е да се преборите с въртенето и обръщането в леглото: според ново британско проучване можете да победите някои от малките проблеми със съня само след един терапевтичен сеанс.

В изследването, проведено наскоро, учените събират участници, споделили, че страдат от силна инсомния или тежки проблеми със съня, продължаващи между 2 седмици до 3 месеца, всичките причинени от стрес или заболяване, и ги накарали да преминат през едночасова терапия. При профилактична проверка след 3 месеца по-късно 75 % от пациентите съобщили, че са напълно излекувани от проблемите със съня.

Много по-лесно е да излекувате инсомнията с терапия още в зародиш, преди тя да се превърне в хронично заболяване, споделя авторът на изследването.

Проблемът: много хора не разпознават силната инсомния дори и да страдат от подобно явление. И скоро, честите проблеми със съня стават все по-трудни за решаване. Ето и пет такива, които, дори и да се проявяват рядко, не трябва да бъдат пренебрегвани.

Не спите нощем

Ако се събуждате често, това може да е знак, че имате сънна апнея. Когато спрете алармата, това прекъсва потока ви на въздух и кара мозъка ви да премине на нормален дихателен режим вместо да продължи да спи. Събуждате се рязко, мускулите в дихателната област се нагласят наново и след това получавате поредния удар, без да знаете какво се случва.

Няма значение дали се събуждате на всеки 5 минути или през час: ако на следващата сутрин сте уморени и отпаднали, то това е проблем.

Събуждате се от кошмари

Лежите си на плажа, с бира в ръка и внезапно приливната вълна ви удря. Внезапно се озовавате в спалнята си, сънени и се давите, за да си поемете дъх. Ако постоянно се будите от подобни сънища или кошмари, това също може да е признак за сънна апнея.

Имате сутрешни главоболия

Мигрена рано сутринта също може да е признак, че имате лека апнея, позната още и като синдром на резистентните горни дихателни пътища. Ако не вдишвате и издишвате правилно, не можете да се отървете от достатъчно въглероден диоксид. Когато задържате излишества от този газ, това довежда до главоболия и мигрена, които правят алармата сутрин още по-непоносима.

Скърцате със зъби

Ако скърцате и триете зъбите си звучно нощем, то това най-вероятно означава, че стресът не ви позволява да получите здравословната доза пълноценен нощен сън, от която имате нужда. При все, че най-вероятно не можете да осъзнаете това, в действителност сте в съзнание, когато скърцате със зъби.

Правите неща, които не помните

Дъщеря ви буди ли ви със странни разкази за нещата, които сте правили миналата нощ и които не можете да си спомните въобще? Не се смейте. Ако това не е в резултат на приемането на алкохол, то тогава значи, че причинено от парасомнично разстройство, което включва това да правите странни неща, докато спите, които могат да наранят вас самите или другите около вас.

В края на краищата може да се стигне до ходене насън или дори шофиране насън. Затова просто трябва да се консултирате с личния си лекар и да му споделите за подобни проблеми.