Независимо дали се възстановявате след извършване на натоварваща дейност, вдигане на тежести или имате хроничен проблем, който е причина за силни болки в кръста, може да замените болкоуспокояващите с няколко техники, които ще облекчат дискомфорта и неприятното усещане.

Йога

В британско изследване, публикувано в аналите на „Internal Medicine“, страдащите от болки ниско в кръста, които практикуват йога веднъж седмично в продължение на три месеца, имат подобрение на функцията в сравнение с тези, които са подложен на конвенционално лечение, чрез лекарства или физическа терапия.

Разтягане

В същото проучване се установява, че разтягането е ефективно средство при облекчаване на болките в гърба. 52-минути стречинг обхващат всички основни мускулни групи, осoбено краката.

Масаж

Хроничните болки ниско в кръста могат да се намалят, ако посещавате масажи 10 седмици, показва проучване в аналите на „Internal Medicine“.

Акупунктура

Ако идеята да имате игли в кожата си не ви кара да настръхвате, това може да бъде ключът към облекчаване на хроничните болки в гърба. В проучването, хората, които са получили лечение, чрез посещаване на акупунктурни процедури ги предпочитат пред конвенционалното лечение.

Терапия с говорене

Да поговорите за вашата болка в гърба с терапевт може да ви донесе известно облекчение. В проучване на САЩ, болки в гърба при страдащи, подложени на 90 минути когнитивна поведенческа терапия веднъж седмично в продължение на шест седмици, показват облекчаване на болките по време на лечението. (Когнитивна поведенческа терапия се фокусира върху решаването на проблеми като промени в мислите и поведението.) Една година по-късно, 59% от пациентите са заявили, тяхната болка е напълно излекувана, в сравнение с едва 31% в групата, която не се доверява на терапията.

Физиотерапия

Хубавите неща идват при тези, които чакат, освен може би, когато става въпрос за лечение на болката. Ако започнете физиотерапия в рамките на две седмици поява на болката ще отшуми и няма да се наложи медицинска помощ.

Остеопатична мануална терапия

Остеопатичната мануална терапия (OMT), стимулира движението на мускулите на гърба и се използва като практическа техника, чрез съвкупност от упражнения за протягане, лек натиск и съпротива. Проучване установява, че хората, които са подложени на OMT продължение на 12 седмици, понижават болезнеността с 30%.

Намаляване на стреса

Как да се научим да поддържаме добро психическо здраве? Когато сте загрижени, тялото ви търси отговор „борба или бягство“, който е причина за напрежение на мускулите и ги активира. Едно европейско проучване показва, че хората, които са склонни към негативни мисли и тревожност страдат от болки в гърба.

Медитация

Медитацията е доказан метод за понижаване на хроничната болка, сочат няколко научни изследвания. Изследванията, проведени в университета „Дюк“ са открили, че хората, които страдат от хронични болки в гърба значително понижават болезнеността и психологическия стрес след практикуване на медитация, която се фокусира върху освобождаване на гнева. Друго проучване показва, че тази техника интензитета на болката с 40%.

Мехлем от корени на черен оман

Хората, които използват мехлем от екстракт на корени от черен оман в продължение на 5 дни понижават интензивността на болките в кръста с 95%, според проучване от 2009 г., проведено от „Merck“ (компанията, която произвежда мехлема). Според проучване в британския вестник „Sports Medicine“, плацебо групата показва понижаване на болката с 38%. Потърсете мехлем от черен оман в магазините за здравословни храни или онлайн, ни не го използвайте повече от 10 дни, понеже може да бъде токсичен.