Само в Съединените щати над 20 милиона души страдат от депресия. В България не се води официална статистика, но според различни изследвания българската нация е една от най-нещастните в света, което разбира се не е свързано само с финансово благополучие, а по-скоро с липсата на усещане за сигурност и перспектива. Индийците са по-бедни от българите, но за сметка на това са сред най-щастливите.

Важно е да се вземат мерки срещу това заболяване за да се справите възможно най-леко с неприятните симптоми, а също и за да намалите риска от повторна депресия в бъдеще.

Едно от важните неща е да разпознаете симптомите на депресията от рано и да вземете мерки. Лошото е, че не всички симптоми са лесно разпознаваеми. Ето списък с десет неща, за които да следите, за да откриете коварната болест навреме.

1. Умора и липса на енергия

Ние всички се чувстваме понякога уморени и изтощени и по тази причина не е задължително умората сама по себе си да е сигнал за депресия. Въпреки това, ако умората се задържа за дълго и се придружава от лошо настроение и намалена мотивация или интерес към обичайните занимания, тази липса на енергия може да бъде считана за един от ранните признаци на депресия.

2. Безсъние

Безсънието също само по себе си не означава депресия, но разгледано в комбинация с други симптоми, то е един от сигналите. Ако сте страдали преди от депресия, спомнете си дали проблемите, които сте имали със съня тогава, са същите като тези, които имате сега.

Обърнете внимание дали качеството на съня ви рязко се е влошило след определен момент. Ако обаче сте под голям стрес е нормално да имате нарушения в съня дори и да не сте в депресия.

3. Твърде много сън

Подобно на недоспиването, твърде дългият сън също може да е сигнал за депресия. Просто някои хора реагират на депресията различно от други. Така например в депресия или не, необходимото количество сън е 8 часа. Ако спите повече всяка нощ ефектът няма да е по-добро здраве за вас. На практика, твърде продължителният сън може да е точно толкова вреден колкото и недоспиването.

4. Резки промени в апетита и теглото

Ако изпитвате резки промени в апетита или рязка промяна в килограмите, това може да е сигнал за депресия. В нормални условия всеки човек може да изпита временна липса на апетит или прекалено силно желание за храна, но ако например качите или загубите повече от 5% от теглото си в рамките на един месец, това може да е сигнал за депресия.

Обърнете внимание дали промяната в килограмите не е съпроводена от периоди от около 2 или повече седмици, в които нямате желание за любими иначе занимания.

5. Необичайни болки

Често депресията е съпроводена с необясними и необичайни болки в корема, в гърба, ставите и мускулите, врата или главата. Хората рядко асоциират депресията с физическа болка, но в действителност това е доста често явление.

6. Всичко започва да изглежда безцветно

Цветовете ви изглеждат сиви и мрачни, музиката не ви радва, природата ви се вижда някак мъртвешки мрачна и безжизнена. Всичко това са симптоми, които съпровождат депресията.

Нещо като зимен сезон в настроението. При успешно справяне с депресията тези усещания постепенно отзвучават и цветността на света около вас започва отново да ви се набива на очи.

7. Бърнаут много често е симптом на депресия

Ако кажете в офиса, че страдате от бърнаут или синдром на професионалното изчерпване покрай напрежението в работата в последните седмици, най-вероятно ще ви разберат по-добре, от колкото ако кажете, че имате депресия.

Ето защо много често сме склонни да се залъгваме, че сме смазани от трудовите си задължения, докато причината е по-скоро в това, че сме изпаднали в депресия.

Всъщност, самата идея за умора от служебни задължения, които до скоро изобщо не са ви тежали, е един от симптомите на депресия.

8. Проблем с паметта

Всички ние имаме периоди, в които сме отнесени от проблемите в къщи и с близките. Ако обаче това се появи внезапно и без видима причина, тогава е напълно възможно да сте жертва на депресия.

Много често при депресията се появява нещо, което учените наричат псевдо деменция. Това е състояние, в което човек губи остротата на паметта си като симптом на депресията, в която се намира.

9. Откъсване от обществото

Много често един от сигналите, които ни показват, че някой е в депресия, е избягването на социалните контакти и стремежите към самоизолация. Това е крайно непрепоръчително, защото има повишен риск човек да посегне на живота си. За това всички психолози съветват, без значение колко сте депресирани, да не прекъсвате социалните си контакти. Срещайте се с приятели, това ще ви помогне да излезете от тази емоционална дупка.
10. Неочаквана тъга.
Неочакваната тъга може да обхване всеки. Това, което я различава от депресията, е нейната продължителност, интензивност и причина. Депресията може да възникне без причина, да причини силна тъга и да се задържи за дълго време. За разлика от това, нормалните човешки чувства и емоции отминават бързо.