За добър нощен сън е нужна подходяща обстановка. Топла вана, приглушена светлина, хубава книга - все неща, които ще направят съня ви прекрасен.

Билковите чайове също са в състояние да ви помогнат да се наспите добре, а на сутринта да се събудите пълни с енергия. А ако не сте любител на чая не се тревожете. В билковите аптеки е лесно да се открие билкова тинктура, която може да има същия ефект.

1. Чай от лайка

Лайката е известна от векове с успокояващия си ефект и способността си да ви спаси от безсънието. За оптимален ефект пийте по 2 - 3 чаши билков чай на ден. За една чаша чай са достатъчни 2 чаени лъжички сух цвят от лайка. Ароматът на лайката има същия ефект - например ако правите инхалации. Бихте могли да използвате и масло от лайка за масаж или като добавка във ваната.

2. Чай от пасифлора

Ако водите стресиращ и динамичен живот, но през нощта не можете да се наспите добре, чаят от пасифлора може да свърши чудеса с вас. Редица специалисти дори препоръчват чая от това растение като средство против тревожност.

Характерно за чая от пасифлора е, че може да се консумира от възрастни и деца и няма странични ефекти. Все пак не прекалявайте с количеството. Дори и при голямо напрежение не е препоръчително да се поемат повече от три чаши чай.

3. Чай от липа

Известен с невероятния си вкус, чаят от липа бил известен в продължение на векове като ефикасно средство за лекуване на тревожност и разклатени нерви.

Този чай е естествено успокоително, така че може да очаквате да ви окаже много позитивен ефект ако сте под стрес. Освен с успокояващия си ефект, този чай е известен с лечебните си качества при храносмилателни проблеми, кашлица, бронхит и хрема. Както повечето чайове, ако го пиете с лечебна цел трябва да поемате по около 3 чаши на ден.

За да го приготвите запарете 1-2 чаени лъжички сух цвят от липа за 15 - 20 минути.

4. Чай от валериана

Под формата на чайове, таблетки или капки, валерианът се използва в целия свят за третиране на нервност, безпокойство и безсъние.

Чаят от валериана помага да заспите по-лесно, а след това предпазва от събуждане през нощта. За разлика от другите билкови чайове, валерианът има по-силен ефект, така че не е нужно да се наливате през целия ден.

5. Чай от жълт кантарион

Тази европейска билка е била използвана още от древните гърци, но напоследък добива все по-голяма популярност.

Последните проучвания показват, че жълтият кантарион успешно повлиява по-леки форми на депресия, както и безсъние (двата проблема често имат пряка връзка по между си).

Ефекта на билката все още не е напълно ясен, но едно е сигурно - оказва положителен ефект върху химическия баланс на мозъка.