При хипертония, хронична умора, заболявания на ставите, чести простудни заболявания е полезно да се пият отвари, чайове от шипка.

При какви заболявания шипката е от най-голяма полза

Това евтино и достъпно средство може да поддържа организма при нарушения на здравето, а също понижава риска от разболяване.

Тези, които опитват да се грижат добре за здравето си, се препоръчва да обърнат внимание на шипките. Това е много полезна билка.

Например, пиенето на чай или отвара от шипка е с диуретично действие, което способства за понижаване на артериалното налягане. За това е полезен и при високо кръвно.

Освен това шипката помага за укрепване на кръвоносните съдове, за подобряване на сърдечната функция. Това е от изключителна важност за мъжете в активна възраст, когато се появява риск от сърдечно-съдови заболявания.

Също така е подходяща за общо укрепване на имунитета, за намаляване на умората и за повишаване на съпротивляемостта към простудни заболявания, а също и за възстановяване след продължително боледуване.

Поради високото съдържание на витамин С, два пъти повече е, отколкото в черните боровинки, шипковите плодове потискат действието на патогенни бактерии, вируси.

За това и шипките са ефективни при простуда, грип. Напитката от плодовете на шипки добре помага за разреждане на храчките, за лечение на хрема, кашлица, за справяне с болки в ставите.

Освен витамин С, шипките съдържат и витамини от група Б, РР, Е, К, А, дъбилни вещества, флуор, хром, желязо, манган, цинк, мед, калций, калий, магнезий, ябълкова, лимонена киселина, пектини.

Витамините и микроелементите на шипките са полезни за ставите и за хрущялните тъкани. При артрити, артрози и други заболявания на костната система шипките ускоряват възстановителния процес при комплексно лечение.

Шипката способства за подобряване на бъбречната функция, отделяне на излишните течности от организма, намаляват отоците, предотвратяват се застойните процеси.

А ако си изплакнем устата с вода с шипков цвят или с разтворено шипково масло, това ще бъде много добра профилактика на кариес.

Съществуват и данни, че шипката помага за профилактика на рак на простатата.

Няколко са начините за приготвяне на целебната напитка.

В термос – в литър гореща вода се слагат 200-300 грама плодове на шипка. Плодовете е необходимо да се измият, да се сложат в термос и да се залеят с вряла вода.

Термосът се затваря и се оставя така да престои 2 часа. Когато шипките си пуснат цвета, то получилата се течност може да се прецеди през марля, да се изцеди и на малки порции да се пие.

На котлон – измитите плодове се заливат с 1 литър вода. Пускат се на бавен огън и се варят до кипене. Веднага щом отварата заври, тенджерата е необходимо да се свали от котлона и да се остави да престои минимум 40 минути.

След това се пие на малки глътки през целия ден.

На водна баня – 10 грама шипкови плодове се слагат в емайлиран съд, заливат се с вода на стайна температура, около 200 мл, покриват се с капак, нагряват се в кипяща вода на водна бня за 15 минути.

Охлаждат се при стайна температура за 45 минути, прецеждат се. Останалото от шипковите плодове се прецежда.

Обемът на получения извлек от около 200 мл. Препоръчва се възрастни и деца над 14 години да пият по половин чаша дневно, деца от 10 до 14 години по 1/3 чаша, 7-10 годишни по 2 супени лъжици, 3-7 годишни по 1 супена лъжица.

За жлъчегонно средство трябва да е преди хранене.

Масло от шипка

Малко са тези, които знаят, че студенопресованото масло от шипка е също прекрасно терапевтично средство. Това ефективно жлъчегонно, препоръчва се да се използва, когато е затруднено отделянето на жлъчка.

Маслото оказва благоприятно влияние на секрецията на жлъчен сок при различни форми на гастрит.

При редовна употреба на маслото от шипка се понижава нивото на холестерол, което е и профилактика на сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза.

Освен това маслото от шипка е много добро средство за повишаване на интерфероните в бронхобелодробнотото дърво. Маслото може да се слага в гореща вода и да се вдишва от парата, която се отделя от нея.

Кога не трябва да се лекуваме с шипки

При индивидуална непоносимост, тромбози или предразположение към формирането им.