Целебните свойства на медицинската марихуана са далеч по-всеобхватни и дългосрочни, отколкото досега се е предполагало.

Поради начинът на въздействието ѝ върху вегетативната нервна система и поради силно подмладяващият ефект на канабиноидите, потенциалът на марихуаната за поддържане на отлично здраве и лечение на широк спектър от заболявания, е огромен. И тези нейни свойства са останали недооценени от масово прилаганата медицина.

1. Рак

Американската асоциация за изследване на ракови заболявания потвърди, че марихуаната е действително значително забавя растежа на злокачествени новообразувания в белите дробове и мозъка.

2. Припадъци и гърчове

Марихуаната действа отпускащо на мускулите и притежава противоспазматични качества, поради което се доказва като много ефективно лекарствено средство при припадъци и гърчове.

3. Мигрена

Лекари от щата Калифорния, САЩ съобщават, че били в състояние да излекуват повече от 300 хил. случая на мигрена, за които конвенционалната медицина няма лек, чрез марихуана.

4. Глаукома

Лечението на глаукома с марихуана е най-обстойно документирано. Не съществува и едно единствено действително проучване, което да опровергава силно ефективното въздействие на растението като лекарствено средство при глаукома.

5. Синдром на Турет и Обсесивно-компулсивно разстройство

Точно, както марихуаната има целебно действие по отношение на припадъци и множествена склероза, лечебното растение облекчи или забави проявлението на тиковете при хора, които страдат от синдром на Турет и при тези, страдащи от ОКР които често изпитват натрапчиви неврологични симптоми.

6. Множествена склероза

Действието на целебното растение при пациенти множествена склероза, стана по-широко известно, след като бившият телевизионен водещ Монтел Уилямс започна да я използва за лечение върху себе си. Марихуаната действа, като предотвратява проявлението на неврологичните симптоми и мускулните спазми, съпътстващи понякога фаталното заболяване.

7. Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Добре документирано проучване на Университета на Южна Каролина, направено преди около година показа, че марихуаната не е само най-добрата алтернатива на риталина, но лекува заболяването без нито един от отрицателните странични ефекти на фармацевтичните продукти.

8. Синдром на Раздразненото дебело черво и болест на Крон

Лечебното растение е доказало своята ефективност при хроничните заболявания, тъй като предотвратява характерните симптомите като диария, гадене и повръщане.

9. Болест на Алцхаймер

Въпреки че стана известно, че марихуаната влияе положително на мозъчните функции, През 2006г. се оказа, че тетрахидроканабинола, открит в лечебното растение, предотвратява развитието на болестта на Алцхаймер, като блокира крайните продукти на напредналата гликация – белтъци със захарна молекула без наличен ензим, който да контролира процесите на взаимодействие, които разрушават мозъчните неврони.

10. Предменструален синдром /ПМС/

Лечебното растение е полезно за облекчаване на болката и симптомите, свързани с ПМС, при жените.

11. Автоимунни заболявания

От скорошно проучване на университета на Южна Каролина бяха представени доказателства, че основната съставка, открита в растението канабис, от което се произвежда марихуаната – тетрахидроканабинол /ТХК/ може да бъде полезна при хора, страдащи от автоимунни заболявания. Учените, ръководещи изследването съобщават, че марихуаната може да потисне възпалението и в бъдеще да се превърне средство за борба с възпалителни и автоимунни заболявания.

По време на изследването учените инжектират лабораторни плъхове с ТХК и анализират техните микро-РНК структури, представляващи малки молекули. Те регулират генната експресия и се повлияват от ТХК. 13 от 609 микро-РНК изследвани от учените силно се повлияват от тетрахидроканабинола, съдържащ се в марихуаната