Какви ще бъдат тези години, си зависи изцяло и само от нас.

Какви са заблудите за живота след 40

1.Всички основни предизвикателства са зад гърба ни

Възможно е децата вече да са пораснали или да сте постигнали успехи в кариерата. Това обаче не означава, че на нас не ни предстои нищо запомнящо се, и ни остава само да очакваме внуци.

Както и преди, можем да се пробваме в друга сфера на дейност, да започнем собствен бизнес, да си измислим ново хоби или дори нова връзка.

И разбира се, можем да пътешестваме повече, да се заемем с творчество или с доброволческа работа. Животът ни е в нашите ръце, да си поставим нови цели и да прекрачваме нови граници.

2.Достигнали сме кариерен пик и няма да ни вземат на нова работа

Имаме всичко, за което мечтаят специалистите по управление на човешките ресурси – имаме голям опит, затова не трябва да се подценяваме.

Освен това натрупаните с времето знания, а може би и пари, да са достатъчни, ако искаме да започнем нова работа.

3.Започваме да напълняваме, и няма какво да направим

Обмяната на веществата наистина се забавя, но това не е присъда. Ако следим за храненето и бъдем активни, можем да запазим добра физическа форма за дълго време.

4.Трябва да се обличаме според възрастта

Няма никакво логично обяснение защо след 40-годишна възраст трябва да се откажем от ярките дрехи, скъсани джинси или отворените бански. Носете това, което ви е комфортно, независимо от възрастта.

5.Сексуалният живот остава в миналото

Повечето хора си мислят, че хората на средна възраст не трябва, не желаят или не могат да правят секс, но сексуалното желание не изчезва с достигането на 40-годишна възраст.

И макар някои физиологични изменения да са неизбежни, сами по себе си те няма да станат непреодолимо препятствие за сексуалния живот.

По-слабата ерекция, намаляването на естествената смазка или не толкова интензивните оргазми не означават, че вече не се интересуваме от половинката или от секса като цяло.

За много двойки тези промени се превръщат в стимул да се търсят нови начини за интимна близост. Още повече, че според данните от изследванията, много, дори са по-доволни от своя сексуален живот след 40, особено това се отнася и за жените.

6.Посивяване на косата

Да, след 40 г. организмът образува по-малко меланин, който отговаря и за цвета на косата. Но всеки човек е уникален и 40-годишнината, това не е някаква магическа граница, след която ще посивеем.

На този процес влияе генетиката, здравословното състояние и други фактори. А според изследванията на френски козметичен гигант, 10% от хората над 60 нямат сива коса.

7.Слухът се влошава

За това е твърде рано да се притесняваме. При повечето хора проблемите със слуха започват на 65 г., когато се променя вътрешната структура на ухото.

8.Започваме да си говорим сами и все повече забравяме

Най-вероятно отдавна говорим със себе си. Това съвсем не е признак на стареене, и не е симптом на психическо разстройство. Това е естествен процес на вътрешен диалог.

Говоренето със себе си ни кара да забавим своите мисли и да ги обработваме по друг начин, защото се задействат езиковите центрове на мозъка, обяснява клиничен психолог.

Когато си говорим сами, мислим по-бавно, така ни е по-лесно да разберем собствените си чувства и да вземем решение. Що се отнася до забравянето, на 40 г. не се случват никакви фундаментални промени.

Мозъкът може да образува нови клетки на всяка възраст. Остава ни да тренираме паметта и да се учим на нови неща.

9.Изпускане при силен смях

Въпреки разпространеното мнение, това съвсем не е задължителен спътник на измененията, свързани от напредването на възрастта. Всъщност това е признак на стресова уринарна инконтиненция – проблем, който може да се разреши.

10.Неизбежно ни очаква вагинална сухота или еректилна дисфункция

Първото се случва, заради понижаване на нивата на естроген в женския организъм, което наистина е свързано с възрастта. Но това не означава, че вагиналната сухота е неизбежно явление.

По данни на британска медицинска организация само ¼ от жените на възраст от 50 до 59 г. имат този проблем, а сред 18-50 годишните само 17%.

За справянето с неприятните усещания помагат специалните овлажняващи средства, смазки и редовен полов живот.

По данни от изследванията, всеки 4-ти мъж, който се обръща към лекар с еректилна дисфункция, е под 40-годишен. Сама по себе си възрастта не е директна причина за този проблем.

11.Ръстът започва да намалява

Намаляването на ръста с 1-2 см е напълно нормално. С течение на годините междупрешленните дискове намаляват, започва да се губи мускулна маса, а разстоянията между ставите намаляват.

Значителната загуба на ръста сигнализира за остеопороза, като при това заболяване плътността на костите се увеличава, нараства и рискът от фрактури.

Най-добрият начин за избягване на фрактури, това е да се постараем да предотвратим загубата на костна маса.

Хранене и начин на живот – това са 2 основни рискови фактори, които можем да контролираме, за да се защитим от остеопороза. За тази цел трябва да се храним с продукти, които са богати на калций, и редовно да се движим.

Ходенето, бягането, аеробните и силовите упражнения помагат за укрепването на костите.

Защо е добре да учим след 40

1.Първо лошите новини

Ако специалността, която сме придобили в младостта, ни очаква лоша перспектива. Можем да продължим да обслужваме все повече прости процеси, и най-вероятно през следващите 10-15 г. е възможно да ни съкратят.

Трудно и почти е невъзможно да издържим на конкуренцията на 30-35-годишните. Още повече, че и роботите настъпват. Какви са ползите от сдобиването с нова професия след 40-годишна възраст?

2.Добрите новини – при нас са много

С възрастта не оглупяваме, а поумняваме

Това е доказан факт – можем да учим 10-20 пъти по-бързо, особено комплексни предмети и навици.

Да, тийнейджърите ни надминават в компютърната грамотност, но дори няма да разберат сложните концепции, които интуитивно разбираме мигновено. Защо?

Защото ерудицията, контекстните пространства, способността да оперираме с категории и да свързваме понятия е няколко пъти по-висока след 40-годишна възраст. И по-нататък тези умения се развиват все повече, стига да се погрижим предварително за това.

Четем и разбираме по-бързо

Ако на млад човек са необходими няколко години да навлезе в професията, на вас ще са ви необходими само няколко месеца, ако правите това с еднаква точност.

Много, които са над 45 години, се боят да учат, тъй като се боят, че това ще им отнема много време.

При децата ученето отнема по-дълго време, а при възрастните усвояването на нова информация става 100-200 пъти по-бързо.

По-бързо виждате нови възможности с нови знания

Защо? Защото възможностите – това са обратната страна на проблемите, а вече ги виждате и умеете да ги опознавате повече и по-добре, защото са по-опитни и са изкушени от животи.

Проблемът на започващите нови бизнеси, че те бързо получават експертиза, но нямат знания за живота и разбиране на проблема.

Затова новото знание ще ни даде 10-20 пъти повече възможности, отколкото младите хора.

Обновяваме мозъка и започва да работи 3-5 пъти по-ефективно

Защото мозъкът, както и всеки друг орган, работи по-добре, колкото по-често го използваме. Обучението и решенето на нови проблеми е най-добрият начин за обновяването му.

Ако желаете да разберете как работи този механизъм, то можем да прочетем „Какво е това обучение от гледна точка на неврофизиологията?”

Интензивното обучение ни пази от деменция

Преди 40 г. е рано да мислим за деменция, а след 55 г. още не е късно.

Новото обучение – това са нови контакти, нови хоризонти, нов смисъл

Децата и битовите проблеми са в миналото. Настъпи втора младост – време да откриваме света, за получаване на нови усещания, нов опит. Всичко едва сега започва.

Почувствайте се отново млади, отново ученици, напуснете сковаващата ви роля на опитен човек. Опитът е нужен, за да ви помага, а не да ограничава възможностите за растеж.

Какво точно да учим след 40

Общият подход се уповава на 2 прости критерия.

Какво да харесваме, към какво имаме страст

Повечето хора допускат грешки, тъй като изпитват интерес към много неща, които познават и с които са се сблъсквали. Не осъзнават обаче, че нещата, които не познават са много повече.

За да не допускаме тази грешка, трябва да четем колкото се може по-различни новини, да ходим на мероприятия от различни области, които са далеч от ежедневните ни дейности.

Втората грешка е с избора на професия. Последното е само инструмент за постигане и реализация на нашите желания, представи за успех.

Затова първо трябва да разберем как изглежда картинката на този успех, този опит, който искаме да получим. Как изглежда тази роля, която искаме да изиграем. Веднага щом разберете това, всичко става много по-лесно и с избора на професия.

Какво ще е перспективно в следващите 5-8 г.

Разчетът е елементарен – 5-7 месеца отнема обучението, около 7-9 месеца – за навлизане в нова област и започване на работа, трябва да помним, че това при нас става доста по-бързо.

Приблизително 5 г. можем да очакваме неограничено професионално, социално и финансово израстване.

След това вероятно идва преходът към по-високо ниво на управление и бизнес, или отново смяна на направлението, или отново смяна на направлението.

Трябва да си изясним за себе си до къде желаем да стигнем в новото професионално поприще, дали до т.нар. експертни длъжности или да напреднем повече и да израснем до ниво, при което да управляваме хора и да отговаряме дали те са си свършили работата.

Разбира се, това не е задължително да става предварително, а по-скоро в процеса на навлизането в новата професионална дейност.