Уринирането не е дейност, за която е прието да говорим открито.

По тази причина мнозина от нас не знаят важни, а и любопитни неща, свързани с пишкането.

Знаете ли колко често на ден е здравословно да уринираме? Какво е средното количество урина, което отделяме?

Променят ли се навиците за уриниране с възрастта? Ето 12 малко известни факта, свързани с отделянето на урина.

1. Колко често пишкат хората?

Повечето хора пишкат около 7 пъти на ден. Разбира се, това зависи от начина ви на живот и количеството храна и вода, което приемате.

Според д-р Бенджамин Брукер - асистент професор по урология в Медицинския център на университета в Ню Йорк „Langone”, няма причина да се притеснявате, ако ви се случва по-често или по-рядко.

2. Колко време продължава здравословното пишкане?

Здравословно е да уринирате около 7 секунди. Ако продължителността на процеса е около две секунди, трябва да се консултирате с лекар, понеже съществува възможността да страдате от инфекция.

3. Какво количество урина побира пикочният мехур

Средното количество урина, което може да се побере в мехура на възрастните, варира от 300 до 500 милилитра, т.е. достатъчно да напълни 5 малки чашки.

Слуховете, че височината на хората играе роля в размера на пикочния мехур, са напълно погрешни. Средният му обем е еднакъв при всички възрастни

4. Какво представлява урината

Пишкането е един от начините тялото да се освободи, от всичко което не му е нужно. Урината е страничен продукт от отпадъците от храната и течностите, които консумираме.

Първоначално консумираните продукти се разграждат в тялото, преминават през кръвта, филтрират се през бъбреците и след това се освобождават от тялото, чрез уриниране.

5. Колко е дълга уретрата при мъжете и жените?

Урината се събира в пикочния мехур и се отделя през уретрата. При жените уретрата е дълга около 3,5-5 см, а при мъжете достига 20-22 см.

6. Откъде пишкат жените?

Жените не пишкат през вагината, както мнозина погрешно мислят. Уретрата е различна от вагината, макар да се намира много близко до влагалището.

7. Как се изменя количеството урина с напредването на възрастта?

С напредването на възрастта количеството на урината намалява. При възрастните мъже се увеличава размерът на простатата, което възпрепятства отделянето на урината и количеството й намалява.

При жените този проблем се среща по-рядко, но въпреки това е възможно да се случи, защото лигавицата на пикочния мехур и уретрата губи своята еластичност. Проблем при по-възрастните жени е, че може да започнат да се изпускат.

8. Как се променят навиците на пишкане с годините

С напредването на възрастта пишкаме по-често. Когато остаряват, мъжете отделят по-малко тестостерон, а жените по-малко естроген. Тези промени, настъпващи в тялото, са причина да посещаваме тоалетната по-често от преди.

9. Стерилна течност ли е урината?

Урината не винаги е стерилна. Смята се, че урината винаги е стерилна, но според изследване направено през 2014 г., тя може да се инфектира.

10. Какво казва цветът на урината

Цветът на урината може да ви каже много за състоянието на организма. Различните цветове, могат да ви подскажат дали сте пили достатъчно вода или нещо друго се случва с организма ви.

Ако цветът е бистър, вие сте супер хидратирани. Бледожълтият цвят показва, че пиете достатъчно вода.

Тъмножълтият цвят трябва да ви подскаже, че не сте достатъчно хидратирани. Ако урината е кафява, това значи, че е възможно е да има остатъчна кръв в урината или сериозна чернодробна инфекция.

Бъдете внимателни, ако урината ви е червена или розова - това показва, че в нея има свежа кръв, опасно предупреждение за потенциални инфекции, бъбречни проблеми или рак.

Ако пиете добавки или лекарства, в много случаи цветът на урината може да се промени в син, зелен или оранжев. В тези случаи е препоръчително да се консултирате с лекар.

11. Какво означава мътната урина?

Мътната урина може да е сигнал за инфекция. Възможно е, да имате захар в урината, което е предпоставка за развитие на диабет.

Пенливата урина в много случаи може да бъде признак за висока концентрация на протеин, характерно при бъбречно заболяване.

12. Какво означава промяната в мириса на урината

Промяната в мириса на урината може да се дължи на инфекция. Миризмата се определя от обема и концентрацията на определени химикали, които се отделят от бъбреците. Често причината за поява на неприятен мирис може да бъде инфекция.