Просто да се чете повече не помага.

Какво да правим, за да говорим наистина красиво

1.Избавяне от паразитни думи

Освободете място за нови изрази. Спрете да казвате „а-а-а”, „ъ-ъ-ъ”, „принципно”, „като цяло”, „това”, а също нецензурна лексика и клишета. Също така избягвайте да използвате прекалено обременяващи речта изрази, като „реално” или „вървежно”.

Проблемът е в това, че те могат да заменят съществена част от лексикона и да направят речта ни прекалено бедна и оскъдна.

Следете се за нежелани думи. Запишете се какво говорите на камера или на диктофон, представете си, че сте на интервю, събеседване или презентация. Препрочитайте си публикациите в социалните мрежи.

Анализирайте всичко това и изпишете думите и изразите, от които искате да се избавите. Този списък споделете с приятели или с колеги, опитайте да не повтаряте всеки път, когато се чуете да си казвате забранената лексика.

2.Добавете повече разнообразие в четенето

Логично, за да знаем повече думи, е необходимо да четем повече. Не трябва да се фокусираме само върху литературните шедьоври. Не бягайте от жълтите романи, преглеждайте публикациите в социалните мрежи, блогове и непознати ви хора и списания, които не отговарят на вашите интереси.

Трябва еднакво добре да знаете какво означава „индиферентен”, „еманципация”  и какво е това „хайп” и какво „крауфъндинг”.

Старайте се да научавате значението на непонятни за вас думи

Не трябва да ни мързи да поглеждаме речника и да не се срамуваме да питаме отново събеседника, ако не ви е ясно какво говори. Нищо срамно няма в това да признаем своето незнание.

По-добре е да се престорим, че сме разбрали всичко, да продължим непродуктивната беседа и да се лишим от шанса да научим нещо ново.

3.Да общуваме с хора, които не приличат на нас

Обичайният ви кръг на общуване постоянно се върти около едно и също, защото имате едни и същи интереси и теми за обсъждане.

Навярно сте забелязали, че когато някой от вашата компания си намира друга работа или се запознава с нови хора, тогава се променя и начинът му на говорене.

Започва да казва непонятни думи, шеги и дори маниерът на разговор може да стане съвсем друг.

Всеки нов човек ни променя. Затова е добре да се стремим да разширяваме своя кръг на запознанства. Общувайте във фитнес залата, в магазина, посещавайте повече мероприятия и намерете събеседници в интернет. Не отблъсквайте тези, които се отличават от вас.

4.Носете си тефтер за записки

В него не е задължително да си отбелязвате всички интересни думи, които са ви попаднали, и нежеланите изрази, които сте забелязали, че използвате при говорене. Правете си записки от време на време, когато се сетите, редовно ги преглеждайте и правете изводи.

5.Изучавайте чужд език

Това ще ви накара да обърнете внимание на своя роден. Ще започнете по-добре да боравите с граматиката и със синтаксиса на своя роден, започнете да си подбирате думите.

Освен това, когато изучавате чуждият език, вие ще отработите механизъм за запомняне на нови думи, а също и за въвеждане в активния лексикон.

Освен това е добре да сме наясно, когато започнем да учим чужд език, че това е много дълъг процес, който може да продължи до края на живота.

Важно е да отделяме време поне да слушаме новини на чуждия език, тъй като ако не го използваме в ежедневието, наученото много бързо се забравя. Препоръчва се поне по 15-20 минути да се отделя на чуждия език, като не е нужно да се натоварваме с писане или с четене, достатъчно е просто да си пуснем телевизия или видео от Интернет на съответния език.

Така ще се обучаваме на произношението и същевременно ще увеличаваме речниковия си запас и на чуждия език. И ще успяваме да поддържаме нивото, до което сме достигнали.

Не го ли правим, ученето на чуждия език по-скоро ще е било напразна загуба на време. Другият по-радикален вариант е да си намерим работа, в която постоянно да ни трябва чуждият език и съответно няма да имаме възможност да го забравим.

Така ежедневно ще тренираме и ще се усъвършенстваме, същевременно с течение на времето ще започнем да се изразяваме все по-добре и по-добре, и ще звучим доста по-уверени при разговор.

6.Пишете

Водете си личен дневник или блог в социалните мрежи. Всеки ден описвайте своите мисли и събития в най-малки подробности. Пишете за своите цели и желания, измисляйте си истории и разкази.

Общувайте с приятели, избягвайте накъсаните съобщения  и не използвайте емотикони, вместо думи.

Първо, писмото е най-добрият начин да намерите приложение на заученото и да го закрепите. Второ, ако пишете на ръка, това ще ви помогне още по-добре да запомните новите думи.

 

7. Заучавайте афоризми, стихове и цитати

Докосващи душата крилати фрази е много по-приятно да се учат, отколкото да зубрим думи наред в речника. Отбелязвайте и записвайте всичко, което е успяло да ви докосне.

Учете, повтаряйте, препрочитайте. С времето интересните изрази във вашия лексикон ще станат повече.

Проблемът не е само в това колко е красиво това, което говорим. Представете си колко добре ще блеснат вашите знания при разговор. Само не прекалявайте с цитатите и високопарните думи.

8.Използвайте карти

Ако не можете да запомните много сложна и интересна дума, използвайте методът на флаш картите. На много от нас този способ е познат още от училище.

На една страна на картите пишете думата, а на другата значението. Първо ще опитате сами да запомните отговора, а след това ще обърнете картата и ще опитате сами.

Този способ е много лесен и ефективен – процесът на запомняне започва още от подготовката. Затова е по-добре да не се използват приложения, а да създаваме сами карти и да пишем на ръка. Да и малко тесте от тези карти ще можете да вземете където поискате.

9.Упражнявайте се

Съставяйте изречения, в които всяка дума започва със следваща буква от азбуката. Например: България е прекрасна страна. Буквата Б е втора в българската азбука, „е” е следващата, „п” е след нея и последната дума „страна” започва със буквата „с”, която е след „п”.

Измисляйте си истории от думи, принадлежащи на една част на речта

Опишете своето утро, използвайки само съществителни. „Звънене, събуждане, будилник, изключване. Ставане, баня, дрехи. Приближаване, прозорец, отваряне, свежест. Бодрост, одухотворение, радост”.

На същия принцип съставяйте разкази само с глаголи, прилагателни или с причастия. Това занятие може да изглежда просто поначало – ако си поставим за цел да добавяме все повече детайли, ще се наложи внимателно да подбираме думите и да ги изтласкаме от пасивния речик.

Съставяйте тавтограми

Така се наричат изреченията, всички думи, на които започват с една буква. Ето пример: Оставайки отдалечен от Отечеството еднозначно се отказва да се отправи обратно.

10.Подбирайте синоними и антоними към думите

Това упражнение можем да изпълняваме, където си поискаме. Става ви скучно, докато чакате на опашка или на обяд – измислете си синоним към думата. Например, „красив” – това е живописен, чудесен, прекрасен и т.н. Същото се прави с антонимите.

11.Забавлявайте се

Учете новите думи и се разсейвайте. Решавайте главоблъсканици, разгадавайте ребуси и кръстословици, това е практически отдих, но и същевременно усърдна работа на мозъка.

12.Следете за дума на деня

Инсталирайте си на мобилния телефон приложение от рода на „Дума на деня”, абонирайте се или редовно преглеждайте съответните блогове или сайтове. Обикновено в такива рубрики се публикуват сложни и необичайни лексеми, като се представят с обяснение и пример за употреба.

Това ще помогне, ако не можете да отделите време за търсене на интересни думи и техните значения. Остава ви само да ги научите и да ги подкрепите на практика.