Това се случва не само при COVID-19.

Какво води до загуба на основните сетива - вкус и обоняние

Загуба на обоняние

Загубата на усещане на миризми и аромати може да е пълна, тогава се нарича аносмия, или частична – хипосмия. Най-често това е временен проблем, който не сигнализира за сериозни заболявания. Но понякога аносмията става постоянна, обикновено това е свързано с тумори или с травми на главния мозък.

Защо изчезва обонянието

Вътрешната повърхност на носната кухина и на гърлото е покрита с обонятелни клетки с рецептори за миризма. Те изпращат нервни импулси в мозъка, който разпознава аромата.

Всеки проблем в този процес – запушване на носа, възпаление на лигавицата, увреждане на рецепторите, нерви или нарушение на функциите на мозъка, това може да предизвика аносмия.

Възпалението на лигавиците на носа възниква, заради синузити, простуди, грип и други вирусни инфекции, включително и коронавирусна, а също и алергични заболявания, например, полиноза.

Обикновено обонянието се възстановява след оздравяване от основната болест.

Запушване предизвиква изкривената носна преграда, полипи или тумори. Възприятието на миризми може да се върне с помощта на операции.

Увреждане на мозъка или на нервите, които предават миризмите, възниква, поради стареене, черепно-мозъчни травми, заболявания на Алцхаймер и на Паркинсон, шизофрения или епилепсия, хормонални нарушения и множество други патологии.

В тези случаи обонянието изчезва за дълго време, а може и завинаги.

Защо това е опасно

Дори частичната загуба на обоняние силно влияе на здравословното състояние. Когато не различаваме миризмите, това понижава вкуса.

Най-малкото това не е приятно, а максимум се влошава апетита, което предизвиква силно отслабване, и дори депресия.

Някои хора добавят повече сол в прясната храна, което може да е проблем, ако са с високо кръвно или с бъбречни заболявания.

Накрая, възможно е да не чувствате дим, или миризма на развалена храна, което също води до неприятни последствия.

Кога да търсим медицинска помощ

Аносмията, предизвикана от простуда, алергия или синусови инфекции, обикновено минава от само себе си след няколко дни или седмици. Ако това не се случи, е добре да се обърнем към личния лекар, за да изключи по-сериозни заболявания.

Следва да се отчете, че загубата на усещането за миризми след прекаран COVID-19 може да продължи повече от месец.

Как може да се излекува това

Лечението зависи от причината – ако обонянието изчезне при настинка, алергия или синусова инфекция, то се възстановява след няколко дни.

За облекчаване на симптоматиката носът се промива със солен разтвор. Също в зависимост от конкретното заболяване, лекарят назначава други лекарства, например, против отоци, антихистаминни при алергии или антибиотици при бактериални инфекции.

Загубата на обоняние заради запушване на носа може да се излекува, като се премахне всичко, което пречи на преминаването на миризмите – полипи, неравности на носната преграда или съдържимото в синусите при синузит.

Загуба на вкус

Най-често срещана е частична загуба на вкус – хиповгезия, по-рядко вкусът изчезва напълно, това се нарича агевзия. Също често възниква фантомно възприятие, това, когато чувствате някакъв вкус, обикновено неприятен, макар и в устата да няма нищо.

Причините за нарушения на вкуса варират от обичайна простуда да по-сериозни заболявания на централната нервна система.

Агевзията също може да е признак на нормалното стареене, това се случва при 80% от хората над 80-годишна възраст.

Какво предизвиква разстройство на вкуса

Повечето хора, които мислят, че имат разстройство на вкуса, всъщност не усещат миризми. Обонянието помага за различаване на фините нюанси на вкуса, докато грубото възприятие – сладко/горчиво/кисело, отговаря езикът. Затова когато не усещаме миризми, то обичайната храна изглежда безвкусна.

Вкусът също се губи при увреждане на вкусовите рецептори, които са разположени на езика. Основната причина за това е стареенето, но понякога този процес се предизвиква от някои заболявания:

  • Инфекции на горните дихателни пътища и на средното ухо;
  • Лъчева терапия при рак на главата и на шията;
  • Въздействие на химически вещества, сред които инсектициди и лекарства, например, някои антибиотици или антихистамини.
  • Травми на главата;
  • Някои операции на ухото, носа или премахване на трети кътник, т.нар. мъдрец;
  • Лоша орална хигиена и проблеми със зъбите.

Колко сериозно е това

Промяната на вкусовите усещания може да е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, диабет и други заболявания, инсулт, изискващи спазване на определена диета. Това е свързано с факта, че при нарушения на вкуса човек губи хранителните си навици.

Някои хора губят интерес към храната и отслабват, същевременно другите ядат твърде много и трупат килограми. В тежки случаи загубата на вкуса може да доведе до депресия.

Заради агевзия хората добавят към храната твърде много захар или сол, за да я направят по-вкусна. Това влошава прогнозите при диабет, артериална хипертония и други хронични заболявания.

Затова ако усетите, че вкусът ви се губи или променя, е препоръчително да се запише час при личния лекар, който може по преценка да даде направление за отоларинголог.

Как се лекува това

Както и в случая със загубата на обоняние, за лечението трябва да се намери причина и да се избавим от него. Освен това и вкусът често се възстановява от само себе си.

Ако проблемът не се решава, тогава трябва да се направи опит за приспособяване към него.

Препоръчва се приготвяне на продукти с различен цвят и текстура, да се използват подправки, за да се добавя повече вкус към храната, но да се внимава със захарта или със солта.

Също така е желателно да се избягват комбинираните храни, тъй като техните отделни компоненти губят своят вкус и аромат и не се усещат, това не допринася за възстановяване на вкусовите усещания.

Какви проучвания се провеждат за т.нар. разстройства на вкуса

Към момента основните усилия са насочени към установяване на това как напредването на възрастта и стареенето на организма оказва влияе на вкуса и способността ни да усещаме миризми. И как увреждането или загубата на тези сетива може да се забави или отложи във времето.