Психотерапевти, психолози и други професионалисти по ментално здраве са добре известни в обществото като добри слушатели. Тук обаче ще дадем думата на терапевтите и ще научите няколко неща, които те биха искали да ви кажат:

1. “Идвайки при нас, това не означава, че сте слаби или че сте луди”

Истината е, че най-новите терапии са изработени по начин, който помага на хората да надстроят техния ум и опит, помагайки им да разберат себе си и това, което ги измъчва. Противно на общоприетото в миналото, повечето хора с проблеми всъщност са точно тези, които имат най-остър ум и търсят подкрепа и помощ в опитите си да го обуздаят.

2. “Потърсете информация за мен първо в интернет”

Повечето терапевти поддържат страници в интернет, от които ще ви стане ясно с какво точно се занимават те, как изглеждат, какви са като професионалисти и т.н. Така ще имате много по-добри шансове да откриете точно този човек, който ще ви накара да се чувствате добре.

3. “Не ме наемайте ако не си подхождаме”

Повечето терапевти ще ви отговорят на някои въпроси по телефона или по имейла. Ако почувствате, че не си допадате с конкретния терапевт, не го наемайте - той/тя няма да ви се обиди. За да имате прогрес е важно да срещнете човек, който да ви кара да се чувствате комфортно и да говорите свободно.

4. “Лекарствата не са единствения начин за третиране на психологическите състояния”

Понякога лекарствата могат да се използват като важен помощен инструмент, но основата на лечението е психотерапията. Лекарствата могат да съпътстват лечението при случаи на тежка депресия, тревожност и други, но не е задължително.

5. “Сериозните състояния обикновено се нуждаят от лекарства”

Много хора си мислят, че терапевтът ще ги излекува виждайки ги веднъж седмично и без лекарства. Това обаче не винаги е възможно. Някои по-тежки случаи се нуждаят не от терапевт и психоаналитик, а от психиатър, който да помогне не само с разговор и анализ на вашето състояние, но също и с помощта на медикаменти.

6. “Изключете мобилния телефон по време на терапия”

Да, терапията си е ваша и времето също. В края на краищата вие сте си платили за това време с терапевта, а той не е надзорник, който да съблюдава за реда и дисциплината. Но всяко разсейване вреди на самите вас.

Защото целта на посещението ви е да ви се помогне, а не да завирате нос в мобилния телефон докато някой насреща ви се опитва да реши проблемите ви. Много често използването на мобилния по време на терапия е опит да избегнете решаването на проблемите си и изправянето срещу тях очи в очи.

7. “Промяната няма да дойде незабавно като с магическа пръчка”

Терапията е процес, в който вие постепенно се опитвате да подобрите живота си докато опознавате себе си, света около себе си и собствените си чувства. Промяната е бавна, изисква търпение и сътрудничество от ваша страна. Тя няма как да настъпи мигновено, така както не може лятото да дойде за един ден.

8. “Можете да говорите за всичко по време на вашата терапия, включително и за секс”

Отивайки на терапия оставете срама зад вратата. Много хора се срамуват много, когато се налага да говорят за секс, но това не бива да е така, защото терапевтите са обучени да разговарят и анализират всяка област от живота, включително и проблеми, които са свързани със секс. Така че, ако искате да промените живота си, трябва да говорите за всичко, което ви тревожи.

9. “Бъдете готови да платите на терапевта си за всяка терапия”

Ако сте забравили портфейла си у дома, вашият терапевт най-вероятно няма да ви откаже сеанс, но това най-малкото ще го засегне и ще го направи по-разсеян по време на терапията, а това ще се отрази на вас. Така както вие се нуждаете от неговата помощ за да можете да водите пълноценен живот, така и терапевтът се нуждае от вашата помощ за да може да живее като пълноценен човек. Всичко е сътрудничество.

10. “Може да се почувствате зле преди да се почувствате по-добре”

Терапията е за справяне с трудностите. Ето защо най-вероятно ще трябва да се сблъскате именно с нещата, които ви тормозят най много и да се потопите в тях, защото само така умът ви ще може да ги “обработи” и да продължи на пред. Ако ви е много тежко говорейки за проблемите си не пропускайте да споделите и това на вашия терапевт.

11. “Не очаквайте да ви кажа какво да правите”

Това е една от най-големите заблуди - че ще влезете при терапевта и той ще ви каже “Направи това и това и ще се оправиш”.
Работата на терапевта е да ви посочи “слепите петна”, да ви насочи, да ви помогне да разберете поведението и емоциите си, но никога няма да ви съди за поведението ви и за това, което чувствате.

12. “Може да изпитате гняв към мен, но аз нямам проблем с това”

Някои стилове на терапия могат да предизвикат гнева на пациента по време на терапията, но това е нормално. Терапевтът знае как да реагира и запази необходимата атмосфера в кабинета. Има терапии, в които не може да има прогрес, ако пациентът не намери начин да изведе насъбралия се гняв. Работа на терапевта е да насочи този гняв на вън по правилен начин и да продължи процеса на лечение върху здрава основа.

13. “Някои от нещата, които споделите с терапевта, той трябва задължително да докладва на властите”

Вашата терапия е конфиденциална и всичко казано в кабинета на терапевта си остава между вас. Но има неща, като например случаи на малтретиране или убийство, които терапевтът трябва да съобщи на властите. Преди да започнете терапията, вашият терапевт ще ви даде да подпишете споразумение, което ясно обяснява случаите на изключение и извънредните обстоятелства.