Анемията е изключително разпространено клинично състояние. Медицинската статистика твърди, че се среща при всяка 5-та жена в репродуктивна възраст. Рисковите групи са бременни жени, деца и тийнейджъри.

Преди обаче да се пристъпи за лечение на малокръвие, необходимо е да се изясни каква е основната причина. Тъй като анемията е по-скоро не заболяване, а симптом на такова.

Съществуват няколко вида анемии, за всяка от които е разработена отделна лечебна тактика. Поради тази причина препарати при анемия трябва да избира само лекарят. Самолечението може да има сериозни последствия.

Хипохромна анемия и сериозните ѝ причини

Това е състояние, при което е понижен цветовият показател на кръвта. В норма е равен на 0.85-1.00, а при малокръвие под 0.85.

Най-разпространената причина за хипохромна анемия е дефицит на желязо, което влиза в състава на хемоглобина. А това на свой ред, се развива или поради прекомерна загуба или недостиг на постъпване в организма.

• Прекомерна загуба на желязо може да има при остра или хронична кръвозагуба.

Понякога човек съвсем губи съвсем малко кръв в рамките на деня – например, при скрит стомашно-чревни кръвотечения или от венците, обилни менструации, но продължава много години.

Същевременно хемоглобинът може да бъде сериозно понижен, но човешкият организъм се е научил да компенсира неговият дефицит и самият болен не го забелязва на практика.

• Дефицит на постъпване отвън се наблюдава основно при хора, които се хранят единствено с растителна храна. Тъй като желязото, необходимо за изграждане на хемоглобина, присъства само в червеното месо или в черния дроб.

Ябълките, нарът и червените сокове са практически безполезни за профилактика на анемия. Понякога болният приема достатъчно количество желязо, но поради съпътстващи заболявания на стомашно-чревния тракт, то не се усвоява.

Как да заподозрем хипохромна анемия?

Не е самостоятелно заболяване, защото при него обикновено се наблюдават определени причини. В зависимост от факторите, които са я предизвикали, симптомите на това състояние могат да са различни.

Но някои признаци могат да сигнализират за развитието на това състояние, сред които са:

• Обща мускулна слабост;
• Сухота и бледност на кожата;
• Ангурален стоматит и хейлит – появата на така наречените малки язви по краищата на устата, които дълго време не заздравяват;
• Извращаване на вкуса – понякога човек започва да изпитва силно желание да хапне парче тебешир, глина, да мирише миризми на бои и лепила;
• Невъздържане на урина – при кашлица, плач и смях;
• Склонност към вторично развитие на атрофичен гастрит;

Как се открива хипохромна анемия?

Ако болният има един или няколко от гореизложените симптоми на анемия, е необходимо самостоятелно да си направи кръвно изследване, или да се обърне към специалист-терапевт.

В пълната кръвна картина може да бъде понижено нивото на хемоглобина или на еритроцитите, или всички заедно. По-точен показател е обаче нивото на серумното желязо – за изследване кръв се взема от вената. При анемия, свързана с дефицит на желязо, той ще бъде понижен.

Препарати ефективни при анемия, предизвикана от железен дефицит

За лечение на това състояние, лекарят назначава специални лекарствени препарати, при анемия са възможни 2 метода за въвеждане на лекарството или вътревенозно.

Ако при пациента е силно изразен дефицитът на желязо, поради отстра кръвозагуба;

Таблетирани препарати при анемия се назначават за амбулаторен прием при стабилно състояние на болния и слабо понижение на нивото на хемоглобина.