Едва ли някого ще учуди фактът, че лекарите и фармацевтите могат да получават от фармацевтичните компании допълнително заплащане за препоръчването на едни или други медицински препарати.

И далеч не всички от тях са полезни и ефективни. Какво не ни казва рекламата на лекарствата, от която премива Интернет, телевизията, радиото и вестниците?

1. Ефективността на голяма част от рекламираните медикаменти клинично не е доказана

Огромно количество препарати с недоказана ефективност днес се продават напълно свободно.

Това до голяма степен се обуславя и от регулаторния режим, който е доста занижен що се отнася до хранителните добавки и дори не се изисква лабораторен анализ за съдържанието на препаратите, а се изпраща единствено етикет със съдържащите се вещества в регионалната здравна инспекция.

Също така и фармацевтичните компании, за съжаление, влагат напоследък повече средства в реклама, отколкото в научна и развойна дейност. Обикновено недобросъвестните лекари знаят за това, но продължават да препоръчват съмнителните лекарства на доверчивите си пациенти.

И те на свой ред отиват в аптеката и купуват медикаменти, които по нищо не се отличават от по-евтините аналози, които отдавна са на пазара.
Ако смятате, че терапевтичният ефект не е доказан само няколко общоукрепващи имуномодулатори, вие дълбоко се заблуждавате.

В списъка с неблагонадеждните препарати се намират средства за лечение на хипертония, заболявания на стомашно-чревния тракт, ревматоиден артрит, хеморагичен инсулт и прочие.

2. Информацията на опаковката не винаги отговаря на действителността

Недобросъвестните производители могат не само да лъжат болните хора относно ефективността на своите лекарства, но и да указват на опаковката информация, която не отговаря на истината.

Например за количеството на активното вещество, съдържащо се в препарата, за компанията производител, или пък за срока на годност.

Този проблем е актуален не само на битово ниво, но и на държавно – известни са случаи, когато лекарствените средства, поради неправилно съхранение или транспортиране, но все пак за попадали по рафтовете на аптеките.

Да напомним, че разпространението на фалшифицирани лекарства е незаконно. В този списък попадат копията – съставът на средствата съответстват на маркировката, а произходът – не, залъгалки – в препарата се съдържат само помощни вещества, имитиращи – скъпо активно вещество в препарата е заменено с по-евтин негов аналог.

3. На ефективността на лекарството влияят плацебото и ноцебото

За плацебо ефекта навярно е слушал всеки – болният чувства облекчение, след като приема лекарства, които съдържат само помощни вещества, тъй като вярното в тяхното лечебно действие. Тук мощен терапевтичен фактор е именно увереността в скорошното оздравяване.

Но този ефект има и противоположна страна – ноцебо /от латински „вредя“/. Ако човек е чувал негативни отзиви за препарата или за неговите странични ефекти, голяма е вероятността те да ги почувстват и върху себе си.

Това се отнася не само за некачествените медикаменти, но и за напълно надеждните, които са преминали през всички необходими и изискуеми клинични изпитвания.
За да се избегнат подобни случаи, следва спокойно да се отнасяте към шумната реклама и скандалните „разобличения“ в пресата и в онлайн пространството.

Можете да вярвате на такива сведения само след провеждане на клиничните изпитвания и официалните изявления на Министерството на здравеопазването, Регионалните здравни инспекции и на Европейската агенция по лекарствата, както и на Европейския орган по безопасност на храните.