Учени разказват за най-страшните щамове на вируса и какво може да спаси човечеството от епидемия.
Свинският или калифорнийският грип, с който така ни плашат напоследък, е безусловно опасен.

Както и всеки грип – само по себе си заболяването е коварно, и ежегодно отнема стотици хиляди животи по целия свят, както стана дума в предходен наш материал.

Но днешният вирус е все по-близък да обичайните за нас сезонни разновидности на грипа.

Същевременно има още няколко щама, които изследователите смятат за опасни. Тези инфекция са нанесли на хората огромна вреда, а някои застрашават „да се изстрелят“ в бъдещето.

1. „Азиатски“ грип – вирус А /H2N2/

Този щам се появява в Китай през 1956 година и се смята, че се е зародил в резултат на мутации на грипни вируси по дивите патици.

Вирусът придобива способност да се предава между хората, започва пандемия, която бушува през 1957-58 година и убива повече от 2 милиона души по целия свят.

Особено уязвими се оказват разболелите се хора в напреднала възраст, тъй като със стареенето на организма имунитетът отслабва.

Специалистите смятат, че овладяването на епидемията е станало възможно благодарение на специфична ваксина, която успели да създадат учените, изследвайки новия щам.

2. „Хонконгски“ грип – вирус А /H3N2/

Този щам поема щафетата от азиатския грип и се появява в резултат на мутации на вируса А /H2N2/.

Пандемията отново стартира в Далечния Изток, в Хонконг и продължава през 1968 и през 69-та година и отнема живота на около 1 милион души. Под ударите на вируса отново попадат хората над 65 години.

3. „Птичи“ грип – вирус А /H5N1/

Първият случай на заразяване е регистриран през 1997-ма година, също в Хонконг.

Оказало се, че вирусът се предава на хората от домашните птици, основно от кокошките, и е с висок процент леталитет, но при домашните птици – от 18 разболели се загиват 6 птици, тоест 1/3.

Тази грипен щам е действително смъртоносен, но засега сред хората не се предава бързо и това ни спасява. Но по никакъв начин това не означава, че това ще продължи и за в бъдеще.

Световната здравна организация също смята А /H5N1/ за грип с най-висока степен на потенциална опасност.

Ако този вирус мутира по начин, че да е възможно стабилно да се разпространява сред хората, то „птичият“ грип може да прерасне в световна пандемия, прогнозира СЗО.

Има ли спасение?

Основните надежди експертите възлагат на ваксините. Разработването на универсална ваксина е трудно, тъй като щамовете на грипния вирус непрекъснато еволюират, мутират. Но шанс за победа има.

За тази цел е необходимо да тренираме имунната система не към тези части от вирусните белтъци, които бързо мутират, а към тези фрагменти, които остават неизменни, защото ако вирусът ги измени, той сам ще затрудни разпространението си.

Това е единственото перспективно направление и над него работят учени от целия свят.

Защо до сега постигането на успех не е било възможно?

Проблемът е в това, че вирусната частица е подобна на планета, покрита с невероятно гъста гора, а навън стърчат само короните на дърветата.

Именно тях вижда имунната система на човека. Но това е повърхностен белтък на вирусната частица, който вирусите умеят много бързо да изменят и да превърнат в коренно различен от предходната година.