Искаме или не, депресията под някаква форма е била част все някога от живота ни – било то в тежкия си вид, изискващ лечение или просто нощ, която сме прекарали в плач.

Въпреки онова отвратително чувство, което нещастието създава и всъщност самото то представлява, наскоро учените откриха, че от него можем да извлечем множество ползи, за които не сме и подозирали.

Затова следващия път, когато избухнем в неудържим рев, усетим как за пореден ден очите ни се насълзяват или просто сме отново сме в отвратително настроение без видима причина е добре да се сетим как точно сегашното ни гадно състояние всъщност ни помага.

1. Съсредоточаваме се върху развитието на някаква сфера от живота ни

Често, за да се отървем от нещастието ние се опитваме да се разсеем по какъвто и да е начин и да наблегнем на нещо друго.

Въпреки че бягството от начина, по който се чувстваш със сигурност не е правилният начин да се справиш с бушуващите в теб емоции, именно то ни кара да прогресираме в някаква друга среда, която си изберем – най-често тази избрана среда е работата.

Хората се заливат с ангажименти, за да не им остане време да мислят върху лошото, което им се случило и често отдадеността им се отплаща – било то чрез повишение, вдигане на заплатата или просто дори индивидуално развитие и подобряване качеството на вършене на дадената дейност.

2. Отиваме на тренировка

Все повече млади хора свързват депресията не с безкрайното тъпчене с торта и тъжните филми пред лаптопа, а напротив – с фитнес залата.

Една интезивна тренировка не само помага да отделим ендорфин и допамин – хормоните на щастието, които биха били от голяма полза относно лошото ни състояние, но и има невероятно благоприятен ефект върху тялото ни.

Освен това е научно доказано, че физическото натоварване е сигурен начин да изхвърлим гнева и страданието от себе си.

Все пак, когато останем без сили и паднем изтощени върху мекото канапе, няма да имаме нужната енергия, която би ни трябвала, за да избухнем в неудържими сълзи поради каквато и да е причина. А ако имаме – значи просто не сме тренирали достатъчно.

3. Информираме се по различни теми

Когато хората сме тъжни, изключително широко разпространено е просто да седнем пред компютъра, да отворим Google и да потърсим думи от сорта на: „Тъжен съм. Какво да правя?“.

Съществуват хиляди методи за справяне с депресията, като започнем от медитация насаме и стигнем до забавна вечер в дискотека с приятели.

Търсейки нещото, което би ни помогнало лично на нас, ние често се губим в Интернет пространството, зачели се в какви ли не теми.

Цялото това наливане на информация в мозъка ни, което се извършва ни обогатява все по някакъв начин, било то и на пръв поглед абсолютно безполезен.

Всъщност няма безполезни неща – всичко, с което се сблъскваме би могло да ни бъде от полза в даден момент – няма значение дали ще послужи за някоя глупава шега, която да разкажем на приятелите си или пък ще стане тема в някое интервю за работа, на което отидем.

Не трябва да отхвърляме информацията, която получаваме, защото не знаем кога може да ни потрябва. Все пак, кой от нас би искал да изглежда неосведомен пред околните, било то и относно новата прическа на Джъстин Бийбър?