Много често срещано е хората да чакат лятото, за да започнат да спазват онази, диета която са си наумили отпреди месеци, а защо не и години в някои случаи.

Причините за това са повечето възможност за движение заради топлото време навън, липсата на апетит, която ни налагат горещите температури и разбира се – да изненадаме колегите си и да предизвикаме завист на първия работен ден сред множеството ни приятелки.

Това обаче рядко се получава, както е планирано. Всъщност лятото може да се окаже много по-неподходящо време за отслабване от зимата, която е приета да се свързва с баниците по празниците, застояването и напълняването.

Има някои неща в студения сезон, който биха могли да ни предразположат към така желаното сваляне на килограми и да ни помогнат да отслабнем.

1. Повече сън

Безсънните нощи на купон са неизменна част от лятото. Малкото сън, който повечето хора си осигуряват тогава обаче води до повишаване на нивата на кортизола – стресов хормон, предразполагащ ни към потенциално напълняване.

В зимните вечери, когато сме по-уморени не бързаме за купон, напротив – най-често бързаме към топлото легло вкъщи, защото знаем, че утре трябва да ставаме рано за работа. Изтощени сме и искаме да се наспим.

Повечето хора успяват да си откраднат около 8 часа сън на нощ – точно толкова, колкото ни трябва за да поддържаме нивата на кортизола нормални и да сме свежи и бодри на следващия ден.

Това е едно от най-важните неща, що се отнася до отслабването – сънят. Разбира се, ако прекаляваме с него, може да предизвика обратен ефект, но мнозинството от нас наистина нямат възможност да го направят така и така.

2. Домашно приготвената храна

Това е нож с две остриета. Докато летните дни минават, прекарани навън, в тъпчене на сладолед, пици и какво ли още не, без дори да се замисляме да хапнем топла супа, то зимата е сезонът на готвенето.

Тъй като прекарваме повече време у дома, можем да си позволим да направим онази здравословна рецепта, окачена в кухнята от толкова време, а не да си вземем мазен дюнер от пазара, защото нямаме голям избор навън.

В дома ние контролираме количеството продукти, което слагаме – важно е да наблегнем на по-малко мазнина или никаква, по-малко сол и т.н. – неща, с които сме принудени да се съобразяваме навън. Но когато ние си готвим, ние си знаем как да го направим по-здравословно, по-постничко и т.н.

Разбира се, това може да е плюс, само ако имаме волята да не бъдем чревоугодници, защото е често срещан и другия вариант – тъй като нещата зависят от нас – „Нека сложим повече кашкавал“ или пък

„Не е достатъчно сладко.“, са доста често срещани фрази. Но ако имаме контрол можем да превърнем мазната супа в здравословна зеленчукова чорба, стимулираща метаболизма ни.

3. Тренировките

На всеки физически активен човек му се е случвало да пропусне тренировка с думите: „Ооо, прекалено е топло вече навън, а във фитнес на това време няма да се затворя. Утре ще стана по-рано“. Ранното ставане е задължително за летните тренировки, което често се оказва проблем и пречка за много трениращи.

През зимата нямаме това извинение. Фитнес залата работи и е доста по-сухо място от мократа киша навън, така че се възползвайте!
И като за финал, стимула да отслабнем за лятото. Все пак всеки иска да привлича погледите на плажа, нали?