Често хората свързват полезното и здравословното с отслабването и са изключително убедени, че хранейки се здравословно, но в каквито количества си искат, не само ще подобрят здравето си, но и рязко ще отслабнат, което обаче се оказва изключително голяма заблуда.

Полезното, в никакъв случай, не бива да се бърка с „ниско калорично“. Защото както всички знаем, калориите са до голяма степен това, от което зависи отслабването ни, защото те са енергията, която се очаква да изразходим от нас през деня, за да не трупнем килограми.

И трябва да сме в калориен дефицит, следователно, за да отслабнем.

И да, в това твърдение има истина, но тя съвсем не се ограничава само до него.

Макронутриентите в храните, които поемаме, тоест какво точно ядем, все пак оказва голямо значение, защото едно е да поемем 200 калории от пилешки гърди и друго е от някаква високовъглехидратна сладка храна, каквито са например бисквитите.

И поради тази причина, много от хората се заблуждават, че хранейки се единствено здравословно, в неограничени количества, ще отслабнат, но това съвсем не е така, защото калориите – другият важен фактор, остава пренебрегнат.

И може да се появи въпроса – защо не отслабваме, а напротив, сякаш даже качваме, а се храним здравословно?

Защото калориите оказват значение. И да, здравословното може да бъде страшно вкусно, но трябва да запомним, че нищо прекалено не е на добре – цялата истина се крие в баланса.

Затова и да прекаляваме със здравословните храни не е никак оферта, колкото и да ни се иска на моменти. Защото това може да се окаже, че е също толкова навреждащо на организма ни, колкото ако преядем с нещо вредно, а понякога дори и повече.

Кои са някои полезни храни, с чийто количество трябва да внимаваме?

1. Ядките

На първо място, това са ядките. Всякакви видове, страшно вкусни и страшно полезни, страхотни за засищане на вълчия апетит... и страшно калорични. Ядките са много богати на полезни мазнини, а в мазнините, както знаем се съдържат най-много калории – повече отколкото в белтъчините и във въглехидратите.

Затова и са по-засищащи, но е доста лесно да преядем с тях, особено пред телевизора, гледайки любимия ни сериал или заплеснати в нещо друго. Поради тази причина е добре, когато се храним да се концентрираме върху самия процес на хранене, за да знаем колко точно поглъщаме, а не да се отнесем в нещо странично.

2. Сиренето

Богато на мазнини и белтъчини, страхотен източник на калций – несъмнено! Но отново страхотен източник на калории. Едни от най-мазните сирена са буквално калорийни бомби, а в шопската салата е трудно да усетим колко сирене сипваме, особено ако сме сред почитателите му.

Затова е добре, ако искаме да отслабнем да го заменим с извара – макар и безвкусна, в сравнение с него, е много по-подходяща за сваляне на килограми.

3. Тахан

Сусамовият и лешниковият тахан са уникални заместители на шоколада, когато сме решили да отслабваме и не можем да се откажем от това удоволствие, особено комбинирано с мед.

Въпреки това, и те са сред най-сериозните източници на мазнини, макар и полезни, затова е добре да ограничим употребата им по време на диетата ни.