Обикновено хълцането представлява спазъм на органите на човешкото тяло, който не предизвиква сериозни опасения за живота и здравето. Но в някои случаи този спазъм не категорично не трябва да се игнорира.

Всеки човек периодично се сблъсква с това явление, наречено хълцане. Освен това всеки има проверени способи за борба с това явление. Често хълцането, макар и да се възприема като нещо не толкова неприятно, не предизвиква сериозни опасения за здравето на хората.

Някои от нас предпочитат да пият вода на малки глътки, други пък смятат, че най-доброто средство за справяне с този проблем е задържане на дишането, а трети пък мислят, че сдъвкването на коричка хляб ще им помогне.

Експертите твърдят, че основно хълцането може да възникне, заради стрес, състояние на повишена тревожност, твърде бързо поглъщане на храната, а също и поради прекомерна консумация на мазна храна или пък при прием на по-значителни количества алкохол за необичайно кратък период от време.

Възможно е да се появи при прекомерно охлаждане на организма. Но понякога хълцането възниква и без видима причина.

В някои случаи хълцането се появява, поради факта, че човек поглъща въздух по време на хранене. Но всички гореизброени случаи на възникване на хълцане не са опасни и достатъчно бързо преминават.

Ако такова състояние настъпва по някакви други причини, това може да свидетелства за наличие на сериозни здравословни проблеми.

Британски медицински специалисти съставиха списък със симптоми, които могат да се появят по време на хълцане. Ако такива симптоми се появят при вас, то задължително потърсете лекарска помощ възможно най-скоро. Обикновено появата на патологичното хълцане се обуславя от следните заболявания:

1. Хълцането протича тежко и доста болезнено, съпровожда се с болки в областта на гърдите, изтръпване, нарушаване на зрението и прочие подобни симптоми. В такива случаи е необходимо спешно да се обърнете към лекар, но най-добре ще е да извикате спешна помощ, тъй като всички тези признаци могат да бъдат признак на инсулт.

2. Различните заболявания на бъбреците и белите дробове, пневмония могат да предизвикат раздразнение на нервните окончания, които контролират диафрагмата. Това раздразнение може да се окаже истинската причина за хълцането. В такива случай е необходимо незабавно да се потърси лекарска помощ.

3. Според експертите в някои случаи хълцането също може да възникне, поради тумори на мозъка, бъбречна недостатъчност, а също и някои други хронични медицински разстройства.

Във всеки случай, ако човек смята, че пристъпите на хълцане са признак на нещо по-сериозно, следва да потърси лекарска помощ, препоръчват специалистите.

Понякога патологичното хълцане се дължи и на въздействие на токсични вещества върху организма като например:

• Токсично увреждане на централната нервна система – под въздействие на алкохол, лекарствени препарати, отрови;
• При общо обезболяване, когато активното вещество в пълната упойка трудно се понася от организма;
• Интоксикация – отравяне на организма, което обикновено се наблюдава при инфекциозни заболявания;

По произход хълцането се подразделя на няколко вида:

• Централно – развива се при увреждане на главния и гръбначния мозък при черепно-мозъчна травма, истерия – психично заболявания, при някои психични разстройства – депресия, маниакално-депресивен синдром, при заболявания на нервната система – тумори на главния и на гръбначния мозък;
• Периферно – наблюдава се при засягане на диафрагмения и блуждаещия нерв;
• Токсично – възниква на фона на различни отравяния.