Колко течности са ни необходими за денонощие? Поддръжниците на обилното пиене на вода твърдят, че на всеки човек са му нужни не по-малко от 2-2.5 литра – или 8 чаши, на денонощие. Чай, супи и сочни плодове – не влизат в това количество.

На пръв поглед, всичко изглежда правдоподобно – човешкото тяло на 70% се състои именно от вода, макар и да е трудно да се повярва на това.

Запасите от вода в организма постоянно са в процес на намаляване – част от тях се губят при химически реакции – основата на процесите на жизнената дейност, част от се изпаряват от повърхността на тялото или се издишват заедно с въглеродния диоксид.

Количеството вода не влияе на здравето и продължителността на живота

Нефролозите Дийн Нигояну и Стенли Голдфар от университета в Пенсилвания, САЩ, провели анализ на голям брой научни разработки и не открили в тях убедителни, тоест такива потвърдени експериментално, доказателства за ползите от обилното пиене на вода.

Аналогичният резултат получили и авторите на изследването, проведено през 80-те години на миналия век в Холандия – в рамките на 10 години наблюдения на 12 хиляди пациенти не била установена никаква връзка между количеството приемани течности и причините за настъпване на смъртта.

И тези, които пиели повече води, и тези, които пиели малко, умирали приблизително на една и съща възраст от еднакви заболявания.

И така причините да не пиете много вода.

1. Отоци

Като причина за тях обикновено се сочи задържане във вода в организма, дължащо с прекомерна употреба на сол. Всъщност това е повърхностен поглед върху въпроси. Отоците се предизвикват обикновено от понижаване на белтъците в кръвта и прекомерния прием на течности.

При наличие дори на неголеми проблеми със сърцето или бъбреците употребата на свръх големи количества вода, които е способен да приеме организма, стават причина за отоци. Какво да се прави? Задължително трябва да съгласувате вашия питеен режим с лекар.

2. Високо кръвно налягане

Сам по себе си обилния прием на течности не може да стане причина за артериална хипертония. Но ако имате проблеми с отделителната функция на бъбреците, 8 чаши норма дневно могат да причинят вреда, предизвиквайки хипертонична криза.

Как и в предходния пункт питейния режим на човека, при когото е повишено кръвното налягане, трябва да се съгласува с лекар.

3. Разреждане на кръвта

По точно – понижаване на концентрацията на минерални вещества в нея. Минералите и микроелементите регулират обменните процеси в клетките на организма.

Понижаването на тяхната концентрация в кръвта води до това, че обвивките на клетките пропускат твърде много вода, поради това те загубват възможност да функционират нормално и загиват.

Например, хипонатриемията представлява рязко понижаване на концентрацията на натрий – по-ниска от 135 ммол/л при норма 150 ммол/л, поради голямо количество постъпваща течност в организма може да стане причина за оток на мозъка, който да предизвика кома и дори смърт.

Колко да пиете - решавайте сам!

Природата е предвидила за човешкия организъм естествен регулатор – чувство на жажда. Ако сте здрави, можете напълно да се уповавате на него – ако сте жадни, пийте, а ако не, не го правете. А ако пиете много и това е нормално за вас и не ви създава неприятни усещания, продължавайте в същия дух.