Възможно е да желаете да изглеждате като любимият си актьор или певец, или да се подготвите. Но помнете, че промяната на цвета на очите с помощта на контактни лещи може да доведе до нарушение на зрението, ако сте избрали лещите без предварителна консултация със специалист.

Декоративните контактни лещи са по-познати като цветни, козметични или театрални.

Декоративните контактни лещи променят външния вид на очите, но не коригират зрението. Те могат да направят кафявите ви очи небесно сини, да им придадат котешки или вампирски вид.

Но знаете ли, че цветните лещи всъщност са изделие с медицинско предназначение? Както и за обичайните коригиращи лещи, Американският регулатор за качеството на хранителните продукти и лекарствените средства, осъществява контрол за безопасността и ефективността на цветните лещи.

У нас контролиращ орган на медицинските изделия, съгласно едноименния закон и актовете по прилагането му, е изпълнителната агенция по лекарствата.

Помнете, че и коригиращите, и декоративните лещи не следва да се купуват от квартални магазини, от пазари, от магазини за козметика и аксесоари. И за тях винаги трябва да бъде изписана рецепта. Преди да промените цвета на очите се замислете за своята безопасност.

Възможните рискове

Носенето на всякакви контактни лещи е свързано с определени рискове за здравето. Декоративните лещи както и обичайните при покупка без консултация на специалист или неправилно използване могат да станат причина за сериозни увреждания на зрението.

Рискът от използване на контактни лещи включва:

• Порязвания и нараняване на външната лигавица на очната ябълка – роговица;
• Алергични реакции – сърбеж, зачервяване на очите, слъзотечение;
• Отслабване на зрението;
• Инфектиране;
• Слепота;

При носене на контактни лещи обръщайте внимание на признаците на възможно инфектиране на очите:

• Зачервяване;
• Болки в очите, които не преминават след кратък промеждутък от време;
• Отслабване на зрението;

Ако забележите у себе си всеки от тези признаци спешно се обърнете към офталмолог. Инфекцията на очите е сериозен проблем и без адекватно лечение може да се стигне до слепота.

Всеки от гореизброените рискове може да се избегне, ако подберете лещите със специалист. Ако той не ви даде никакви указания, помолете го за това сами.

Какво се препоръчва да направите?

Запишете си час при офталмолог. Докторът ще изследва очите ви, за да се убеди, че лещите ви са подбрани правилно. Това как лещите се разполагат върху окото ви е изключително важно. Неправилно подбраните лещи могат да повредят окото.

Офталмологът е длъжен да ви напише рецепта за най-подходящите за вас контактни лещи, включително и за декоративни такива. В нея трябва да бъде отразено названието лещи, техните параметри и срокът им на годност.

Следвайте инструкциите по грижа за лещите. В инструкциите е указано как да носите, очиствате и дезинфекцирате лещите. Ако такива няма, помолете доктора да ви ги предостави.

Ако се появят болки, неприятни усещания, зачервяване на очите, свалете лещите и потърсете медицинска помощ. Всички тези симптоми са признаци на инфектиране. Ако смятате, че причината за инфекцията е свързана с лещите, незабавно ги свалете.

В никакъв случай не давайте своите лещи да бъдат носени от друг човек. Вие не давате четката си за зъби на някой друг да я използва нали? Всеки човек има свой размер и форма на очите, а вашите лещи са подбрани именно по тези параметри.