Всички хора приемаме зрението си като даденост.

Малцина са тези, които са го загубили и оценяват колко ценно е то.

Просто помислете за секунда какво би било усещането да сте напълно сляп.

Няма да видите нито един изгрев или залез, лицето на любимия човек, новороденият член на семейството или някой нов приятел.

За съжаление, както всеки друг орган и очите започват да деградират с течение на времето.

Стават по-склонни към заболявания и болести като глаукома, макулна дегенерация и катаракта.

Въпреки това, има много неща, които можете да направите, за да защитите своето зрение сега, така че да нямата проблеми по-късно, когато остареете.

Помислете сега и се предпазете от проблема отрано, за да може, когато неговото време дойде, той просто да не се появи.

1. Редовно преглеждайте очите си

Масова практика е хората да забравят или просто да забавят за това.

Причината е, че всеки си казва, че има време, а толкова лесно действие може да свърши по всяко време.

Трябва да преглеждате очите си поне веднъж годишно, така ще сте винаги наясно какво се случва, а ако има проблем, ще го заловите веднага.

При някои може да се наложат очни корекции или манипулации свързани с това да имате по-добро зрение.

Но не се притеснявайте, медицината е напреднала и всичко е доказано. Така че не бива да ви е страх от чичо доктор.

Ако се изследвате често, дори и да ви се наложи да сложите очила, ако сте хванали проблема навреме, само след няколко месеца зрението ви ще е коригирано и няма да ви се налага да ги носите повече.

2. Използвайте компютъра внимателно

Седенто дълги часове наред пред компютъра може да увреди вашето зрение.

Когато се взирате дълго в различни елементи по монитора на вашия компютър, вие напрягате зрението си, карайки го да се съсредоточи в малки детайли.

По този начин очите ви се измарят, а когато организмът ви покаже, че е време за почивка, вие просто пренебрегвате неговите знаци и продължавате.

Специалистите препоръчват 15 минути пауза на всеки 1 час прекаран пред компютъра.

Други оптимални варианти, за да съхраните своето зрение, са да контролирате яркостта на компютъра, така че той да не ви облъчва толкова много.

Освен това, ако професията ви е свързана с дълги часове на работе пред компютъра, моля консултирайте се с вашия лекар, за да ви даде направление за очен лекар.

Очният лекар от своя страна ще ви предпише очила с подходящ за вас диоптър, така че очите ви да бъдат предпазени по всяко време.

А ако просто работите от вкъщи или хобито ви е свързано с компютър си закупете протектор, който да сложите на монитора, така че той да излъчва по-малко вредни за вашите очи елементи.

3. Добро хранене

Здравословното хранене е в основата на всичко и предотвратява всяка бъдеща болест.

Ако искате добро зрение и здрави очи, трябва да се уверите, че се храните здравословно и набавяте всичко нужно на своя организъм.

Тренировките също помагат за доброто очно здраве. Все пак болести като диабет и затлъстяване, могат да увредят трайно зрението ви, а спортът ще ви държи в добра форма!

Набавете си витамини А, В, С и Е. Те са от съществено значение за здравето на вашите очи. Освен това други полезни продукти са цинкът, рибеното масло, боровинките и селенът.

Уверете се, че диетата ви е достатъчно балансирана, по този начин ще бъдете в добра форма и достатъчно здрави очи, за да й се насладите!