Никой не обича да получава съвети. На кой може да му харесва, когато го поучават! Обикновено най не обичат да ги съветват тези, които са творчески натури.

Представителите на професиите, в които се изисква повече творчески подход. Но този материал ще се хареса и на тези от вас, които са творчески и саркастични натури.

Правилата – общо и като цяло, това е добре. Животът ни е изграден върху определени закони. Именно те ни спират да тръгнем към супермаркета чисто голи или пък да се женим за своето куче.

Но съществува специална група хора. Те постоянно лавират между установените правила. Това са креативните хора, които успяват да игнорират законите на творческия процес.

Толкова вече е написано и казано за това как да станете креативни, да постигате повече, да генерирате успешни идеи, да структурирате мислите… Ако опитате да отделите етапите на творчеството като такива, те ще изглеждат по следния начин:

• Потапяне в процеса;
• Измисляне на идея;
• Формулирането ѝ;
• Проверка за нейната адекватност;
• Реализация;

След като опознаете законите на творческия процес, можете да отидете в книжния магазин по съседство, да похарчите цялата си заплата за книги с красиви обложки и да научите хиляди нови съвети, които ще ви помогнат да станете още по-креативни.

Но там, където е установен закон, задължително открийте кой го нарушава. Творческият процес е такова нещо, което само си противостои на собствените си ръководни принципи. Например, лесно е да се каже „формулирай идея“.

Между впрочем всички знаят, че добрите мисли идват от дълбините на съзнанието. Внезапно – като хълцане.
Ще нарушим закона за това, че в творческия процес не би трябвало да има закони.

Все пак определени правила има, и те са напълно приложими в реалния живот. Ако сте от хората, които не обичат законите, четете по-нататък със сигурност ще ви хареса.

1. Правете така както се прави

Някои работят „от будилник до будилник“, някои така се опияняват от процеса, че могат да заспят на клавиатурата.

Някои равномерно разпределят натоварването, други пък харчат 99% от работното си време за гледане на видеоклипове с котенца и в останалия 1% успяват да приключат с всички задачи.

На някои им достатъчно едно просто разписание, а други включват таймер, за да контролират продуктивността си.
Вършете си работата така както ви е удобно. Вече сме големи и можем сами да отговаряме за това, за което работим.

2. Действате колкото се може по-често

Никой така не парализира креативността както бездействието. Автомобилите се движат с бензин, а творческите хора се зареждат от това, което правят.

Ако работите повече от 6 месеца на едно и също място и за това време не сте създали нищо стойностно – напуснете. Постарайте се да напишете красива молба за напускане. Поне с нещо ще се гордеете.

3. Моля, без никакъв брейнсторминг

Методът на брейнстормингът – това е все едно 10 души в една стая едновременно да се самозадоволяват. Малко срамно в началото, но след приключването вече изобщо няма да ви пука.

Спомнете си кога сте разрешили реален проблем с брейнсторминг? Ние също не помним такъв случай. Старайте се да включвате минимален брой хора, и максимум – поемайте върху себе си отговорността, от която толкова много хората се плашат днес.