Акнето е един от най-неприятните дерматологични проблеми, с които хората се сблъскват.

Има много причини за неговата поява, някои от тях са реални, а други само в съзнанието на отделните хора.

Всъщност, доста хора из света се обвиняват, че имат акне, сякаш те са си го докарали и по този начин те не изживяват качествено живота си, защото са постоянно заети да се самосъжаляват и обвиняват за проблема си.

Има много регистрирани случаи за хора с акне, които задълбават толкова дълбоко в проблема, че стигат до психични разстройства като депресия.

Истината за акнето е, че най-вероятната причина то да се получи е наследствена.

Ако родителите ви са имали акне е много вероятно то да се прояви и при вас, така че се успокойте и вместо да прекарвате години в обвинения и съжаления, се стегнете и помислете как да намерите лек, защото е явно, че вие нямате нищо общо с този проблем.

Сега ще ви представим и няколко лесни стъпки, с които да попречите на акнето, при това без да ви се налага да се подлагате на скъпи лазерни операции или да третирате кожата си с каквито и да било химикали.

  1. Не изстисквайте пъпките си

Да, всички сме били тийнейджъри и всички сме минали през фазата, в която по лицето ни няма място дори за очите ни, защото сме пъпчасали.

И без значение дали с акне или без, всички сме минали и през фазата, в която отвътре ни е изяждало да изцедим някоя пъпка.

Да, но това само вреди, вместо да помага. Причината е, че подкожните мембрани са много тънки и когато изстискваме някоя пъпка, вътрешно тези мембрани се прокъсват и гнойта успява да навлезе и към другите пори.

На практика без да виждаме каквото и да е, стимулираме тялото си да се сдобие с още повече пъпки, дори и по местата, където доскоро е нямало никакви кожни проблеми.

  1. Спрете да използвате козметика

Това е една от най-важните стъпки, чрез които да успокоите симптомите на акнето.

Разбира се, това не важи, ако вашият лекуващ лекар или дерматолог ви е препоръчал въпросния козметичен продукт.

Причината за отбягването на каквато и да била козметика, когато се лекува акне е, че повечето продукти съдържат в себе си абразивни ексфолианти и е най-вероятно те да ви навредят повече, отколкото ще ви помогнат.

Меките ексфолиати като някои видове четки или компреси са напълно разрешение, защото са нежни към кожата и я поддържат чиста без да й навреждат по никакъв начин.

Но има и друг проблем, че хората доста често прекаляват с почистването на лицето си и по тозин ачин вместо да му помагат, то да излгежда по-добре, всъщност му вредят, точно поради наличието на повечето абразивни ексфолианти.

  1. „Чудотворните лекарства”

Не се доверявайте на каквито и да било подобни реклами, които сте чули по телевизията или радиото.

Всеки твърди, че неговата билка лекува диабет, рак, склероза, а също така и акне.

Просто всяко чудо за три дни и нищо повече от безкрайно оскъпен препарат, чието действие е съмнително.

По-добре се консултирайте със своя дерматолог, той най-добре знае от какво има нужда вашата кожа.