Повечето хора, вероятно, си мислят, че са в добри ръце, щом видят своя лекар или постъпят в болницата за лечение.

В повечето случаи това е вярно, но всички знаем, че има лекари и медицински сестри, които също като нас са обикновени хора, а хората понякога правят грешки.

За съжаление, грешките, които се получават в здравните заведения могат да бъдат смъртоносни.

Дори и да отивате в болницата умишлено при някой точно определен лекар, защото ви е познат, приятел или сте съученици, бъдете бдителни.

Просто понякога всички ние грешим, дали от бързане, непрофесионализъм или недоглеждане, грешките са си грешки.

А понякога те могат да бъдат животоспасяващи, ако не бъдат допускани. За това си отваряйте очите на 4 и никога не бъдете прекалено доверчиви.

Тук ще ви запознаем и с някои от най-често срещаните медицински грешки, които се допускат по болничните заведения.

1. Медикаменти

Една от най-често допусканите грешки е тази да се обърка лекарството или негова дозировка.
Но това наистина е много опасно, защото има изключително мощни медикаменти, с които много трябва да се внимава, защото дори и една дребна и незначителна грешка би била способна да отнеме човешки живот.
Ако сте поставени под домашно лечение и не сте сигурни за някакъв вид лекарство, отидете при своя фармацевт и попитайте.

Той точно ще ви каже какъв вид лекарство пиете, за какво го пиете и каква е правилната според вашето тяло дозировка.

Ако пък се намирате в болница, винаги можете да бъдете спокойно, защото всяка мед. сестра и всеки лекар, който видите са способни да ви кажат какво, кога, по колко и как да приемате.

2. Инфекции и зарази

Болницата е едно от местата, което води всички други що се отнася до микроби и бактерии.

Болничното заведение е изключително подходяща среда за развъждане и предаване на всякакъв вид зарази, някои от тях много тежки, други неизлечими, а трети – смъртоносни!

Не се притеснявайте да кажете на някого от персонала да измие ръцете се преди да има допир до вас, това е нормално и вие сте прави за себе си.

Също така, опитайте се да миете ръцете си колкото можете по-често, за да бъдете по-предпазени от евентуални инфекции, зарази и други болестопричинители.

Избягвайте контакт с облеклото на болничните служители, защото той е обилно наситен с всякакъв вид микроби и бактерии, полепнали от другите пациенти!

3. Грешки по време на операция

Въпреки че в наши дни това звучи изключително невероятно, дори налудничево в известна степен, в миналото е било факт, неприятен факт.

Има много регистрирани случаи в миналото, при които опериращият лекар премахва различен орган, ампутира грешен крайник и т.н.

Това може да бъде грешка на хирурга дошла от това, че той е неук или в повечето случаи грешно подадена информация.

Това, което можете да направите, е да се срещнете със своя лекар, който ще извърши операцията, възможно най-близо до времето, в което ще трае вашата операция.

Обяснете му добре какъв е вашият проблем, от какво страдате и от какво се нуждаете.

Разбира се, медицинският екип е добре подготвен и шансът да позволи грешка от такова естество да се получи е граничещ с нулата, но в света, в който живеем е добре винаги да се подсигуряваме допълнително и да имаме едно наум.