Индийско орехче представлява семето на едноименните вечнозелени дървета, чиито ареал на разпространение са тропичните зони на Югоизточна Азия и Австралазия.

Дървото индийско орехче живее около 100 години, а активно плодно е само през първите 40. За една плодоносна година растението може да даде повече от 10 000 плодове, които имат цвят и размери на голяма кайсия.

При пълно узряването плодовете се пукат по средата.
Самото индийско орехче не е нищо повече от семе в костилка и за неговото отделяне, първоначално костилката се изсушава на слънце, а след това се премахва дървовидната ѝ кора.

Сърцевината на костилката се суши на открит огън, докато придобие тъмнокафяв цвят. Общото време за получаване на качествено индийско орехче може да достигне 2.5-4 месеца.

Готовият орех има овална форма с дължина 2-3 см и 1,5-2 см на ширина. Въпреки това някои ядки са с по-кръгла форма, от което зависи и остротата на техния аромат.

Свойствата на индийското орехче били познати на човека още от времената на Древния Рим и Древна Елада. Било използвано за лечение на множество заболявания, като подправка към храната и ароматизирали въздуха в помещенията с него.

В Европа индийското орехче попаднало по времето на колонизаторските походи на португалците и холандците. До началото на 19-ти век Португалия и Холандия успели да задържат монопола и високите цени на подправката.

Хранителна стойност на 100 грама

• Белтъчини – 21 грама;
• Мазнини – 49 грама;
• Въглехидрати – 7.5 грама;
• Минерални соли – 3.1 грама;
• Вода – 9.5 грама;
• Калоричност – 557 килокалории;

Полезни свойства

Сърцевината на ядката индийско орехче съдържа следните витамини А, от група В, никотинова киселина, биотин и токоферол и минерални вещества – фосфор, магнезий, желязо, калций, хлор, сяра, натрий, цинк, мед, йод и прочие, етерично масло, скорбяла и пектин.

При употреба на тази подправка в малки количества се проявяват положителните му свойства. То оказва силно стимулиращо и тонизиращо въздействие на нервната и на сърдечно-съдовата система.

Индийското орехче се прилага в източната медицина като лекарствено средство за мъже с преждевременна еякулация, еректилна дисфункция и прочие разстройства, свързани с отсъствието на сексуално желание и като резултатите невъзможност за задържане на ерекцията.

Съвсем малки количества индийско орехче притежават свойството да успокоят нервната система и да възстановят способността на човека да заспива бързо. Ако тази подправка се добави към горещ чай или към масажно масло, то лесно се постига предотвратяване на първите признаци на простудата и повишаване на имунитета.

Ако се приготви на основата на индийското орехче и на топло слънчогледово масло гъста паста, то полученото средство може да се използва за лечение на миозит, артрит, ревматизъм и остеохондроза.

За тази цел все още топлата паста се прилага върху засегнатата област, която се покрива след това с полиетилен и топла кърпа. Този компрес се оставя 10-20 минути, докато изстине.

Индийското орехче отлично действа при запек, диария и прочие нарушения на функцията на червата и на стомах, а също и при загуба на апетит и при прекомерно образуване на газове.

Противопоказания при употреба на индийско орехче

Сред веществата, съдържащи се в тази подправка, е установено наличието и на елимицин, метиленедлок-сиамфетамин и прочие вещества, които притежават халюциногенни и наркотични ефекти.

Ако човек изяде 3-4 пресни индийски орехчета или аналогично количество сушени, то може да получи тежко хранително отравяне, което се съпровожда от спазми и дезориентация.