Сочната вишня и сладката череша са прекрасен десерт в горещия летен ден. За разлика от сладоледа и бонбоните те не се отлагат във вид на излишни гънки по талията, а едновременно с това снабдяват организма с полезни вещества.

За загар – от най-високият клас!

Малко хора могат да устоят при вида на червените череши. Но това и не е необходимо! Ползите от такъв аскетизъм не са необходими в този случай.

Месестата част на черешите осигурява на организма мед, който участва активно при образуването на специфичния белтък колаген – от него до голяма степен зависи гъвкавостта и еластичността на кожните повърхности, и пигментът меланин, предпазващ кожата от увреждащото действие на слънчевите лъчи.

Затова хората, които обичат да прекаляват с престоя на слънце, е желателно по-често да хапват череши.

Препоръчително е да се любуват на тези плодове и тези, които имат проблеми със сърцето. Благодарение на изобилието от калий черешите спомагат за укрепването на сърдечния мускул и капилярите – малките кръвоносни съдове, снабдяващи с кръв всички органи и системи, включително и „пламенния мотор“.

Освен това в плодовете на съдържат и биологично активните вещества кумарини – те способстват за намаляване на способността на кръвта да се съсирва и „отменят“ опасността от образуването на тромби, предотвратявайки по този начин инфаркт и инсулт.

Не следва да пренебрегвате сочните плодове и ако сте предразположени към запек. Черешите са богати на разтворими фибри, които притежават слабително действие.

В тези плодове присъства и витамин С, макар и в сравнително малки количества – около 7 мг на 100 грама, който благоприятно въздейства на имунната система и спомага за подобряване на усвояването на желязото.

Поради това черешите са особено полезни за вегетарианците и за тези, които се придържат към строги диети, които способстват за отслабването на организма и увеличават риска от възникването на анемии.

Вместо аспирин

Своят тъмен цвят вишнята дължи на растителният пигмент антоциан, който способства за повишаване на еластичността на кръвоносните съдове и спомага за понижаване на артериалното налягане.

Поради това, ако човек страда от хипертония, е препоръчително да се погрижи вишните по-често да присъстват на трапезата му.
Сочният плод е полезен и при настинка.

Благодарение на своето бактерицидно действие вишнята способства за ускоряване на оздравяването при ангина, ларингит и кашлица. Между впрочем антоцианите притежават понижаващо телесната температура действие. И само 10 вишни биха свалили температурата не по-малко ефективно от няколко таблетки аспирин.

Но все пак основното преимущество на този плод е изобилието от магнезий. Заедно с калция и витамин D този минерал спомага за укрепването на костите, забавя обусловеното от възрастта намаляване на костната маса.

Освен това магнезият подобрява настроението, спомага за преодоляването по време на менструация и в период на менопауза.

В допълнение

И плодовете, и листата на вишните са един вид естествени антибиотици. Всичко това се дължи на голямото количество фитонциди – вещества, които притежават свойството да предотвратяват размножаването на различни бактерии.

Именно поради това вишневите листа често се добавят в домашните маринати и солени разтвори – няколко такива листа предотвратяват развитието на гнилостни процеси и вашите заготовки няма да се развалят цяла зима.

Като заключение

За съжаление, сезонът на вишните и черешите не е дълъг и дори вече е към края си, а така ни се иска по-дълго да се радваме на тези вкусни плодове. Един от ефективните и същевременно елементарни методи за съхранение е тяхното изсушаване.