Разходките сред природата ще ви позволят не само да се отпуснете, но и да се разтоварите емоционално – наскоро този факт беше потвърден от учени от Стандфордсия университет в Калифорния, 1,5 часа в парка или в гората ще ви помогнат да не зацикляте толкова върху лошите неща, които неизбежно съпътстват живота на всеки от нас.

Авторите на изследването акцентират на своите заключения от проведената работа на това, че половината от земното население живее в градовете и в селищата от градски тип. След няколко десетилетия жителите на градовете ще бъдат 70% от общото население на Земята.

Разбира се, животът в града има много предимства, в противен случай процентът на гражданите не би се увеличавал в геометрична прогресия.
Същевременно животът в урбанизирана среда се свързва в повишени рискове за психичното здраве, като тревожни разстройства и депресии.

Изучавайки психологическите особености на гражданите, учените изследвали областта на субгенуалната префронталната кора на главния мозък. По-рано е било установено, че повишената активност в този участък на мозъка е свързано с меланхолия, а също с натрапчиви преживявания на угнетяващи негативни мисли, което е характерно за хората в депресия.

По време на експеримента 38 градски жители без психически отклонения, но подложени на градски стрес, били поканени да се разходят. За половината от тях място за разходка бил паркът, а втората част се разхождали покрай 8-лентов градски булевард.

След това доброволците попълвали анкети за това как се чувстват и преминали през процедура на магнитно-резонансна томография. Оказало се, че тези, които се разхождали в парка били по-малко предразположени към това да зациклят към негативни мисли. При разхождащите по улица със засилен трафик подобен ефект не се наблюдавал.

По-рано изследването на тези специалисти показало, че благодарение на разходките сред природата се подобрявало настроението, паметта и способността за концентрация.

Освен това учените нееднократно са заявявали, че разходките сами по себе си оказват положително влияние върху целия организъм. Полезни са за зрението, сърдечно-съдовата система и мозъчната активност.

Разбира се, учените са наясно, че много въпроси, отнасящи се за психологическите състояния на човека все още предстои да бъдат изучавани.

Не до край остават проучени въпросите колко именно време е необходимо да се прекарва сред природата за получаване на положителен ефект. Но разхождането в близкия парк няма да ви навреди и без тези допълнителни изследвания.

В допълнение за начините за справяне с депресията е едно изследване от далечната 2006-та година.

По данни от изследване, проведено тогава, встъпването в брак отлично помага за справянето с душевни и психологически проблеми, особено ако човек отдавна е в депресия.

В изследването взели участие 3066 американски граждани, на които им предстояло да встъпят в брак и у които били установени някои признаци на депресивни състояния.

Адриана Фреч, професор по социология, от Държавния университет на щата Охайо, отбелязва, че в началото на изследването резултатите били напълно противоположни, в частност, че бракът се отразява негативно на един от съпрузите.

Потиснатите и угнетените хора отчаяно се нуждаят от интимност, емоционална близост и социална подкрепа, които могат да предоставят само брачните отношения. Много често хората, които не са встъпили в брак, да се чувстват загубени, самотни, започват да смятат, че нещо в самите тях не е както трябва.