За някои хора справянето с излишните килограми е цел на живота, а за други – нелош бизнес. Услугите на диетолози, посещенията във фитнес залите, модните процедури изискват сериозни финансови вложения. Но какво всъщност получаваме за парите, които даваме?

Подбор на диетите

Защо плащаме? В центровете по диетология за клиента обикновено се подбира индивидуален хранителен режим, детайлно разписващ какво именно трябва да се яде колко и кога.

Много пациенти вярват във вълшебната сила на диетите и ги смятат за абсолютно необходими. Само че не знаят коя да предпочетат и се обръщат за препоръки.

Какво получаваме? Строгите диетични предписания не могат да се съблюдават дълго време – през цялото време изпитваме вълчи апетит за храна, която не е предвидено да консумираме.

Обичайният резултат от такива ограничения е недоволство от хранителния режим, забавяне разходването на енергия, опасност от сривове, много лошо настроение. А диетата е само половината част от постигането на желаните килограми.

Не по-малко важна е настройката, желанието за промяна на собствения живот към по-добро. Така да се продължава дълго не е възможно.

Икономично решение – много по-ефективно е да се учим да избираме полезните и нискокалоричните храни, да изградим нови хранителни навици и да ги превърнем в част от живота.

Тогава и теглото ни ще се понижи и настроението ни няма да пострада. Как къде да се научим на тези навици? При посещение на обикновена поликлиника, с четене на книги на диетолози и на лекари. Ще ви излезе много по-евтино.

Психотренинги

За какво плащаме? Психотренингите се практикуват не във всички, а във много центрове за отслабване. Например, човек, който желае да стане по-строен, застава в центъра на кръг, а останалите участници обикалят около него и му разказват колко е ужасен.

Или друг вариант – на сеансите клиентите дъвчат вкусотии, но не ги поглъщат, а ги изплюват в торбичка. И виждат след това колко неапетитни стават любимите им торти, бонбони или сладкиши. Намерението на специалистите, разработили тези психологически тренинги принуждават хората ненавиждат своята пълнота и ги отучват от лакомствата.

Какво получаваме? Всичко това помага в най-добрия случай само на някои хора да отслабнат и то само за известно време. Проблемът с излишните килограми безусловно има психологически корени.

Но те не се дължат на липсата на дисциплина у хората, техният мързел и липсата на воля. Най-често причината е в ниската самооценка, липсата на интерес към живота, неумението за общуване.

Силно се повишава желанието за храна, особено за лакомства, при тревога. Хората преяждат, поради скучния и еднообразния си живот. А също така пълнотата може да бъде психологически изгодна.

Например, помага за неуверената в себе си жена да се предпази от общуването с мъжете или да придаде на човека солидност и здравина.

Икономично решение – необходимо е да се обърнете към психотерапевт и 2-3 месеца да участвате в терапевтична група, решавайки психологическите проблеми, които на пръв поглед не са свързани с пълнотата. Често по този начин човек отслабва, дори и ако не си е поставял такава цел.

И ако едновременно с психотерапията се спазва и диета, то вероятността от устойчиво понижаване на теглото, се доближа до почти 100%. И естествено сеансите при психолог струват много по-евтино, отколкото в модерен център за отслабване.