Тестостеронът може да е това, което да изиграе решаващата роля в леглото и във фитнеса. Проблемът е, че повечето мъже, които доближават 30-те усещат спад на своя тестостерон.

Преди да се изплашите и да развалите настроението си, нека направим преглед на това какво може да се направи. В едно и също време мъжът може да трупа чиста мускулна маса и да произвежда повече тестостерон.

Има два процеса, които определят дали вашият организъм ще повиши или ще намали производството на тестостерон - анаболен и катаболитен. Анаболното състояние е ключът.

Това означава, че тялото се изгражда, възстановява мускулите и се грижи за жизненоважни органи. От друга страна, ако тялото е в катаболно състояние, обмяната на веществата се забавя и тялото започва да се изяжда. Така трудно ще трупате мускули и ще засилвате процесите на стареене.

Това състояние води до липса на мускулна маса или както някои го наричат "синдром на кльощавия човек", когато ръцете са слаби, няма мускули и излишната мазнина се натрупва около стомаха.

Има отговор на всичко това. Ето четири начина да изглеждате като истинска мускулна машина, докато помагате да се поддържа нивото ви на тестостерон в добри граници.

1. Напънете мускулите

За изграждане на чиста мускулна маса, мъжете трябва да напрегнат, стресират и "разкъсат" мускулната тъкан на микрониво. Това не звучи добре, но всъщност е.

Тези микроскопични разкъсвания, които се появяват при добра тренировка, позволяват на мускула да започне да се ремонтира и да се възстанови.

Всеки път, когато това се случи на мускула, той става по-силен и по-голям, тоест хипертрофира. Мускулите трябва да бъдат непрекъснато стимулирани и това да се прави поне 3-4 седмици, за да получи този растеж.

2. Превърнете се в спящата красавица

За да се изгради чиста мускулна маса от добро качество, всеки се нуждае и от добър сън. Докато спи, тялото се възстановява и се отдава на изработване и изграждане на мускулна маса.

Изследванията показват, че тялото преминава през два етапа на ремонт: между 22:00 до 2 часа през нощта се възстановява физическото тяло и от 2 часа през нощта до 6 сутринта се извършва психологическото възстановяване. Структурираният модел на съня от 22:00 до 6 сутринта работи най-добре за пълноценна почивка и възстановяване.

3. Закуската

Изключително важно е да се яде закуска, и то веднага след като се събудите, защото така се хранят мускулите и съответно така растат.

Въпреки че те са преминали през етапа на възстановяването по време на съня, мускулите трябва да бъдат хранени. Ако тялото не получава най-високо качество хранителни вещества през първите часове от деня, то започва да използва трудно спечелените мускули като енергия и така мускулната маса започва да се стопява.

За тези, които не са свикнали да закусват, започнете с нещо малко и постепенно увеличавайте размера на вашите закуски.

4. Тренирайте

Мускулите се нуждаят от редовно трениране за да се изгради и поддържа мускулната маса. Правете три големи сесии с тежести седмично, които да включват основни комбинирани упражнения.

Това са упражнения, които включват повече от един мускул. Например включете мускулите под брадичката, бицепсите, раменете и всичко друго. Вместо всеки път да наблягате основно на бицепсите, изберете ден, който ще е посветен само само бицепсите, а през останалото време тренирайте комплексно.