Антибиотиците промениха съвременния свят. Те спасиха много хора от тежки инфекциозни заболявания, които можеха да ги убият и те със сигурност имат своето в модерната хуманна медицина.

Но те също така могат да създадат много здравословни проблеми, а в някои случаи е възможно да се окажат основен рисков фактор за възникване на хронични заболявания.

Европейският център за контрол и превенция на заболявания в свой скорошен доклад посочва, че приемът на антибиотици е причина 142 500 души през изминалата 2013 г. да потърсят спешна медицинска помощ.

Ето защо трябва, преди да започнете да приемате антибиотици, трябва да помислите дали си заслужава. Направете оценка на нежеланите реакции и се консултирайте с лекаря си какво друго лечение е възможно да се приложи, вместо терапията с антибиотици.

Това са петте причини, поради които трябва да избягваме използването на антибиотици.

Риск от сериозни странични ефекти

При прилагането на някои класове антибиотици като флуорохинолони при повечето пациенти се проявяват много силно изразени нежелани лекарствени реакции.

Към този клас се причислят следните медикаменти офлоксацин, ципрофлоксацин, пефлоксацин и др.

Мъжете трябва да са много внимателни, когато лекарите им предписват подобни антибиотици, тъй като обикновено тяхното приложение се назначава при инфекции на простата, например простатит.

Но най-неприятното е, че тези антибиотици не са необходими, тъй като 95% от случаите на инфекции на тази жлеза, не се дължат на бактерии.

Именно поради тази причина какъв и да е прием на антибиотици е абсолютен безполезен. Всъщност прилагането им може да стане причини за възникването на други здравословни проблеми, тъй като антибиотиците унищожават полезните бактерии в тялото.

Нежеланите лекарствени реакции могат да бъдат толкова тежки, че на листовката на повечето антибиотици е отбелязано, че при пациентите, които ги приемат се наблюдават увреждане на сухожилията и хронична периферна невропатия.

Заболяването се характеризира с изтръпване, скованост, болка, слабост и промени в чувствителността. При прием на антибиотици се наблюдава засилване на мускулната слабост при хора, страдащи от автоимунното заболяване миастения гравис.

Също така могат да предизвикват скъсване на сухожилие, подуване на ставите, появата на обриви по кожата, загуба на паметта и дори психоза.

Други по-рядко проявяващи нежелани реакции са увреждане на бъбреците, проблеми със зрението, отлепване на ретината, отслабване на слуха и нарушения в сърдечния ритъм.

Постепенно все повече бактерии се изменят и се превръщат в нечувствителни към антибиотици

Някои бактерии са резистентни към антибиотици, а и прекомерното им използване вече е довело до развитието на множествено резистентни инфекциозни микроорганизми.

Може би повечето от нас са чували за трудно лечимите и опасните инфекции с метицилин резистентните стафилококус ареус.

Създават благоприятна среда за  гъбични инфекции

Макар че по-често гъбични инфекции се развиват при жените, когато приемате антибиотици, те не само унищожават патогенните бактерии, към които е насочено и лечението.

Но убиват и полезните микроорганизми, които съставляват чревната флора. Те, обаче са необходими за ограничаване на размножаване на вредните бактерии в устата и червата.

При прием на антибиотици този баланс нарушава. И гъбичките в червата започват да бързо да колонизират освободеното от добрите бактерии пространство по стените на червата. Този процес предизвиква и появата на неблагоприятни симптоми.

Предизвикват диария

Когато полезните бактерии в червата бъдат унищожени, а останат такива, които не са чувствителни към антибиотици. Пеницилинът, еритромицинът и сулфонамидите не унищожават бактериите Clostridium difficile.

Тези микроорганизми са важни за разграждането на белтъците, но когато се размножават при отсъствие на полезни бактерии, предизвикват много тежка зловонна диария и обезводняване, което се съпровожда от висока температура. И при мнозинството от случаите се налага хоспитализиция.

Приемът на антибиотици много често не е необходим

Милиони пъти всяка година по света, особено в развитите региони на света като САЩ и ЕС ненужно се предписват антибиотици, които единствено увреждат здравето и впоследствие отслабват имунитета.

И още по-опасното е, че все повече бактерии стават нечувствителни към най-широко прилаганите антибиотици като пеницилините.