Голяма част от хората смятат, че плодовитостта на жената намалява с течение на годините, но при повечето бъдещи майки начинът на живот и външните фактори могат да повлияят за зачеването на здраво бебе.

„Жените, които искат да увеличат шансовете си за забременяване, не знаят как да го направят и от кои храни трябва да се предпазят“, казва Франсиско Аредондо, репродуктивен ендокринолог и специалист по плодородието в Сан Антонио, Тексас. Факторите, които влияят върху плодовитостта на жената, могат да се подобрят, като се променят нездравословните навици.

Прекалената пълнота

„Излишните килограми могат да повлияят на производството на хормони и да затруднят опитите за зачеване“, казва Уилям Шлаф, председател на отделението по „Акушерство и гинекология“ в медицинския колеж „Джеферсън“, Филаделфия. „Колкото повече е повишено теглото на жените, толкова по-понижена е функцията на яйчниците“, казва той.

Проучване през 2009 г., публикувано в „Fertility and Sterility“ показва, че жените, които са с наднормено тегло на възраст 18 са по-склонни да развият синдром на поликистозните яйчници (PCOS) и страдат от проблеми с безплодието. PCOS е най-често срещаното хормонално разстройство при жените в репродуктивна възраст и водеща причина за безплодие.

Прекалена слаботелесност

Точно както при повишеното тегло, прекалената слаботелестност може да бъде причина за липса на фертилност. Това може да се дължи на ниския индекс на телесна маса, който е причина за липса на хормона лептин, който контролира глада и чувството на ситост. Дефицита на лептин допринася за липса на менструален цикъл, според проучване на Харвардския университет през 2009 г.

„Поддържането на здравословно телесно тегло, трябва да бъде в границите на нормата ИТМ. Препоръчва се придържане към здравословна диета и умерени упражнения, за да се подобрят шансовете за зачеване“, казва д-р Аредондо, който наскоро създава приложение, което да увеличи възможностите за забременяване.

Остаряване

Когато една жена достига до менопауза, обикновено през  40-те или 50-те години, тя вече няма овулация и не може да забременее. В някои случаи дори десет години преди появата на менопаузата може да имате проблеми с плодовитостта, понеже овулацията става по-нередовна.

Попитайте майка си на колко години е била, когато е достигнала периода на менопаузата. Ако тя е започнала по-рано, е вероятно и при вас да се появи в по-ранна възраст. „Още при раждането си жените имат определен брой яйцеклетки. Някои генетични фактори, могат да настъпят след повишаване или понижаване на количеството на яйцеклетките, но това не означава, че непременно ще бъдете засегнати от елементите, които са повлияли при майка ви“.

Битова химия

Излагането на замърсители, пестициди и промишлени съединения също може да бъде причина за понижаване на способността на двойката да има деца с до 29%, според проучване през 2013 г., публикувано в „Environmental Health Perspectives“. Проучване на университета във Вашингтон през 2015 г., установява, че някои химикали са причина за поява на ранна менопауза.

Тези химикали включват девет PCBs (които са забранени от 1979 г. насам, но все още съществуват в по-старите продукти), три пестициди, две форми на пластмаси, наречени фталати (често се срещат в продуктите за лична хигиена и козметични продукти като парфюми и лакове за нокти) и токсин фуран, който е вторичен продукт от индустриалното горене.