Ако тренирате усилено във фитнеса или пък начинът ви на живот е стресов и динамичен, единственото време, в което тялото ви може да се възстанови пълноценно, е през нощта, получавайки здрав и хубав сън. Ако сте динамичен човек вие дължите на себе си това.

Повечето хора, които не спят добре през нощта, са по-склонни да получат проблеми от рода на повишен кортизол в тялото, а това натрупва мазнини в областта на корема.

Ако стопяването на корема и здравословният темп на изграждане на мускулите са две от основните ви цели, вие определено трябва да спите добре.

Това какво ядете, всъщност има голямо влияние върху качеството на съня. Можете лесно да си подсигурите по-добър сън, и то само с няколко дребни промени.

Тези промени включват храни, които насърчават почивката и възстановяването на цялото тяло.

Имайте предвид обаче, че не трябва да ядете тези храни непосредствено преди лягане, тъй като това може да ви държи будни поради увеличения поток на кръв към храносмилателната система.

Яжте ги поне един или два часа преди лягане и то в малки количества. Това ще позволи на най-тежката част от храносмилането да приключи и също така ще има положителен ефект върху съня.

Нека хвърлим един поглед върху най-добрите храни за здрав сън.

1. Извара

Изварата е най-добрият избор за лека закуска час - два преди лягане. Тя съдържа бавно усвояващ се протеин казеин, които ще доставя важни аминокиселините до мускулните тъкани в продължение на часове.

В допълнение към това, тя наистина ще ви помогне да отпочинете добре, защото съдържа аминокиселината триптофан, която естествено изпълнява функция на естествено приспивателно и благоприятства по-спокоен сън.

Ако смесите малко извара с една супена лъжица бадемово масло ще помогнете на тялото да се подготви за дългото гладуване през нощта.

2. Овесена каша

Въпреки че овесената каша е известна като най-добрият избор за закуска, ако сте пропуснали да си хапнете от нея през нощта, можете да го направите вечерта.

Те съдържат въглехидрати с бавно освобождаване и това помага на тялото да отдели серотонин или по-известен като “хормон на щастието”.

Това от своя страна ще предизвика ума да изпадне в едно много по-спокойно състояние и да постигне вътрешен мир. Тъй като въглехидратите в овеса се освобождават плавно, не трябва да ви тревожи, че кръвната захар ще се повиши и ще ви събуди посред нощ.

Залейте овеса с малко мляко, нарежете ябълка, добавете канела и спете спокойно.

3. Чаша топло мляко

Може би си мислите, че това са някакви бабини деветини? Не е така. Всъщност топлото мляко ще ви помогне да заспите по-бързо и да се насладите на по-дълбок сън.

Млякото съдържа успокояващ триптофан, а топлината му ще предизвика допълнително отпускане.

Освен това млякото ще допринесе с добро количество калций, който е нужен на мозъка за да може той да контролира по-добре режима на сън и будуване.

4. Грозде

Чудите се какъв плод да похапнете преди лягане? Гроздето е единственият плод, който съдържа мелатонин. Редовната консумация на грозде ще ви помогне да се порадвате на доста добър нощен сън. Освен това малко грозде ще ви помогне да заспите по-бързо.

И един съвет - ако имате проблеми със съня погледнете диетата си. Ще се уверите, че има много неща, които могат да се направят.