Група от учени от университета на Торонто и от Калифорнийския университет успяха да докажат, че позитивните преживявания, които при човека, се провокират, например от произведенията на изкуствата или от съзерцанието на природни пейзажи, подобряват здравословното състояние.

Изследователите установили, че възхищението и благоговението, дължащо се на неповторима природна гледка или при вида на шедьовър на изкуството, понижават в човешкия организъм нивата на цитокините, които са активно ангажирани при осъществяване на имунния отговор.

Известно е, че цитокините притежават свойства, позволяващи им да се борят с инфекции и заболявания, но въпреки това тяхното високо ниво е свързано с множество проблеми с човешкото здраве.

Тези молекули могат да станат причина за развитие на сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет втори тип, артрит, клинична депресия и болест на Алцхаймер.

По-рано учените проведоха изследване, което показа, че за поддържането на оптимални нива на цитокините човек е необходимо да се придържа към определен начин на живот.

Според повечето специалисти правилното хранене, физическите упражнения и качественият сън спомагат за подобряване на ситуацията.

В ново изследване учените анализирали показателите на 200 доброволци. Участниците в експеримента били длъжни да отговорят на въпроси за това колко често те изпитвали положителни емоции, например радост, възхищение, съчувствие, удовлетворение, любов и гордост.

Учените също така направили анализ на проби от тъканите на бузите и венците на всеки от участниците.

Оказало се, че при участниците в изследването, които били преживели най-позитивните емоции, се наблюдавало най-ниско ниво на интерлевкин-6 – цитокин, който се явява маркер на съществуващо възпаление.

Въпреки това учените все още не са изяснили дали емоционалното състояние е причина или последица от ниския показател на цитокина.

В бъдеще учените планират да проведат допълнителни изследвания с цел получаване на по-точни резултати.

Следва да се припомни, че по-рано през тази година стана известно, че позитивните мисли способстват за облекчаването на болката.

Британски учени от университета на Рединг, Великобритания, провели редица изследвания и доказали, че оптимизмът и позитивната настройка могат съществено да понижат усещанията за болка.

Изследователите провели уникален експеримент, в който взели участие доброволци, сред които били хора, които за известен период от време се учели да мислят положително. Основната цел на проучването била как мислите влияят на усещанията за болка.

В изследването взели участие общо 34 души и мъже и жени на възраст от 21 до 38 години.

С помощта на специално приспособление те получавали болкови импулс, сравним по сила с болката при изгаряне. При това на доброволците не била нанасяна никаква вреда, след това те трябвало да определят интензитет на болезнените си усещания по 10-то бална скала.

Установило се, че доброволците, които били преминали през когнитивно-поведенческа терапия /КПТ/ с 58% по-ниско оценявали степента си на болка в сравнение с тези, които не били подлагани на терапевтични процедури.

Доктор Тим Саломонс, който оглавявал групата учени отбелязал:

„От 34-ма участници половината били обучени да контролират негативните си мисли, свързани с болката.“

Той дори добавил, че получените резултати са надминали всички очаквания.

И от това следва, че когнитивно-поведенческата терапия може да се използва като допълваща терапия при лечение на хронични болезнени усещания в областта на гръбначния стълб и кръста.

Например хората, които страдат от хронични болки в гръбнака, трябва да променят своето отношение към заболяването си.