Свалянето на килограми и влизането във форма винаги е била и ще бъде една от най-вълнуващите, за общество ни, теми. Постоянно се появяват нови и нови режими и диети, които ни обещават бързо, лесно и ефикасно редуциране на теглото.

Истината е, обаче, че няма как да влезнем във форма без да положим усилия и да подложим на изпитание волята ни. По този труден път обаче, често пропускаме някои „дребни“ детайли, които слагат на пауза или дори ни връщат назад от крайната цел.

Днес ще се спрем, именно, на тези „детайли“.

1. Не се допитваме до специалисти

Диетолозите и фитнес инструктурите са доста подценявани от много хора. Често си мислим, че щом не сме с наднормено тегло или сериозен здравословен проблем, ще можем и сами да се справим с диетата.

Истината е, че добрият диетолог може да ни даде много добри съвети, които ще улеснят свалянето и, което е най-важното – ще ни изготвят здравословен и балансиран режим. По този начин, ще избегнем йо-йо ефекта.

Един добър фитнес инструктор, ще ни покаже кои тренировки са най-подходящи за нас. По този начин ще имаме стегнато тяло, а и ще избегнем риска от травми, които са често срещани за новобранците във фитнес залата.

Да не пропускаме факта, че такъв тип специалисти ще ни мотивират допълнително. А и, когато знаем, че сме дали парите си и сме инвестирали от времето си в такъв тип услуга, със сигурност ще бъдем по-отговорни към преследването на целите.

2. Нетърпеливи сме

Трябва да сме наясна, че каквато и диета да започваме и какъвто и тренировъчен режим да следваме, всяко тяло е различно. Това, че за някой наш близък даден режим е бил от полза не означава, че и за нас ще е така, както и в обратния вариант.

Всяко тяло може да реагира по различен начин към определен режим. Много често, може да се окаже, че определени храни не ни влияят добре и трябва да ги изключим от менюто си.

Същото се отнася и по отношение на спорта. Това, че фитнес залата не ни харесва не означава, че трябва да спрем със спорта. Може да се окаже, че сме талантливи в друг вид спорт. Всяка физическа активност е от полза за тялото ни, а и какво по-хубаво от това да изпробваме различни спортове, докато не открием нашия.

Затова е важно да слушаме тялото си и да наблюдаваме резултатите. Понякога свалянето на килограми може да е бавно, но много по-лошо за организма ни би било, ако прекъснем изведнъж определен хранителен режим и започнем да злоупотребяваме с вредната храна.

3. Не го правим заради себе си

Навсякъде около нас има „доброжелатели“. Ако единствената причина за започването на диета е бил коментарът на приятелка или намеците от роднините, то със сигурност този режим е обречен на провал.

Когато отслабваме, заради някой друг ние спираме да слушаме тялото си и при най-малката трудност сме готови да се откажем. Ако се харесвате в тялото си и се чувствате добре физически се опитвайте просто да поддържате себе си хранейки се здравословно.

Това със сигурност ще направи много по-добро впечатление, отколкото поредната безсмислена диета. Не забравяйте, че основната причина за развитието на много хранителни разстройства е липсата на самочувствие и критиките от хората.

4. Ставаме твърде крайни

За много хора диетата е или всичко, или нищо. Това, според специалисти, е и най-лошия вариант. Започвайки диета, много хора започват да изключват голям набор от храни.

Небалансираното хранене може да ни навреди много. Липсата на месо води до дефицит на желязо, витамин В12 и др., които от своя страна води до анемии и много други сериозни проблеми.

Избягването на ориз, картофи, хляб и подобни храни, може също да ни лиши от някои витамини и фибри, а и обрича диетата ни на скорошен провал. Все пак, се замислете, че не може цял живот да бягаме от ориза и хляба, които се съдържат в много ястия.

Понякога, в стремежа си да приемат възможно най-малко калории, много хора почват да прекаляват с плодовете и зеленчуците. Колкото и малко калории да съдържат, в тази група храни се съдържат много захари, които при прекомерна употреба не само, че забавят свалянето на килограми, а и е възможно да увеличат теглото ни.

След като, твърде дълго сме поддържали нисък дневен калориен прием, тялото ни започва да страда, кръвната захар започва да спада, което води до по-сериозни здравословни проблеми.

В такъв момент, до мозъка ни се изпращат сигнали, които ни карат да търсим храна. Това ни кара да преяждаме, за да си набавим всичко липсващо през периода на диетата. Килограмите рязко се покачват и се връщаме в началната точка.

Затова не лишавайте тялото си от нищо. Хапвайте здравословни алтернативи на десертите, яжте умерено количество плодове и зеленчуци и се движете.

Ако в определен ден сте прекалили с храната, за да си спестите самообвиняването, отидете на дълга разходка в парка или добавете още една тренировка през седмицата.