В студеното време хремата или кашлицата не са рядкост.

Въпреки това, хората с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) трябва да са особено внимателни.

Това заболяване, което засяга 4% от жените и 6% от мъжете, се характеризира с бронхит, астма и емфизем. През зимата, пациентите с ХОББ е два пъти по-вероятно да страдат от недостиг на въздух и болезнена кашлица.

Как да дишаме правилно?

Свиването на съдовете и бронхите от студения въздух се получава при пациенти с ХОББ, които вече са с нарушена белодробна функция, имат хронична кашлица и задух.

Хората с хронична обструктивна белодробна болест не могат да бъдат излекувани, но неприятните симптоми на заболяването им може да бъдат облекчени по време на студения сезон.

Проблем: студът утежнява проблемите с дишането

Студът причинява бронхоспазъм и задух при пациенти с ХОББ. В допълнение, някои пациенти реагират на горещ сух въздух в отоплени стаи, а други - на прах.

Физическата активност (ходене) в студа навън, придружена от вдишване на замърсен въздух, също може да доведе до влошаване на симптомите, а всяко влошаване може да доведе до хоспитализация.

Решение

Първо, максимално съкратете пребиваването си на открито при температури под нулата. Говорете с вашия лекар за възможната употреба на бронходилататори, които разширяват бронхите и помагат да дишате по-лесно.

Опитайте се да не ходите в студа твърде бързо, тъй като учестеното вдишване на студен въздух ще влоши проблема. Ако е възможно, на улицата използвайте маска на улицата или скрийте носа и устата с шал.

Проблем: Студът влошава симптомите на ХОББ

При пациенти с хронична обструктивна белодробна болест, при обикновена настинка рискът от усложнения, като например пневмония или бронхит, е много по-висок, отколкото при здрави хора.

Фактът, че възпалените дихателните пътища секретират големи количества слуз, позволява бактериите да се размножават активно. Понякога тези усложнения могат да бъдат фатални.

Решение

При появата на прогресивен задух, треска и болки в гръдния кош, трябва незабавно да се консултирате с лекар. При развитието на усложнения, вашият лекар може да препоръча антибиотици.

Бъдете нащрек: ограничете контактите с болни от простуда, носете маска на обществени места, ваксинирайте се срещу грип, пийте много вода, за да се регулира секрецията на слуз, избягвайте кофеин и алкохол.

Проблем: намалена физическа активност в студа

На пациентите с ХОББ се препоръчва да спортуват целогодишно, като упражненията помагат за преодоляване на проблемите с дишането, подобряване работата на сърцето и мускулите.

Въпреки това, спортната дейност може да е твърде ограничена в най-студените зимни дни и по хлъзгавите улици. Възможно е развитие на астматически симптоми, тъй като учестеното дишане способства изпарението на течности от организма и съкращение на реагиращите на хлада бронхи.

Решение

Ако се чувствате зле да спортувате в студа, правете го във фитнеса, а не на улицата. Ако това не е възможно, отдайте се на дълга разходка в топъл търговски център, закупуване на спорни уреди като велоергометър за жилището, занимавайте се с видео уроци.

Проблем: въздухът в затворени помещения може да предизвика алергии и астма

Има какво да се желае за качеството на въздуха, циркулиращ чрез вентилацията - то съдържа прах, бактерии и гъбички. Това може да предизвика алергична реакция или астматичен пристъп, който се проявява под формата на задух и кашлица.

Прекалено сухият и топъл въздух нарушава овлажняването на дихателните пътища, причинявайки кашлица.

Решение

Избягвайте овлажнителите за въздух, защото те може да съдържат инфекция, макар качеството им на почистване. Опасни са печките и камините: можете да се разболеете от опушения въздух. Пазете се и от пребиваване за дълго в изби и мазета - има мухъл.