В предишна статия в Lechenie.bg ви разкрихме четири начина за по-здравословен живот в напреднала възраст. Ето още 4 съвета как да водите здравословен начин на живот, когато остареете.

Консумирайте повече плодове и зеленчуци

„Това е едно от най-простите правила, които хората могат да спазват, за да подобрят здравето и живота си“, казва Катрин Талмидж, известен диетолог във Вашингтон, окръг Колумбия.

Според нея: „Ние знаем, че хората, които консумират най-малко пет чаши плодове и зеленчуци дневно, имат по-ниско кръвно налягане, по-малко сърдечни болести и са изложени на по-малък риск от развитие на ракови заболявания.“

Годишни изследвания

„Превантивните мерки като годишните прегледи за рак на гърдата, маточната шийка и колоректален рак имат огромно значение за опитите ни да остареем елегантно. Редовното проследяване на показателите, които са индикатори на различни заболявания като високо кръвно налягане и ранни фази на диабет, също могат да помогнат да се предотвратят тежки усложнения“, казва Мур.

„Въпреки че не можете да предотвратите болестта, може да предотвратите увреждането, причинено от липса на адекватно лечение на заболяването“, казва тя. Според нея: „Може да предприемете превантивни мерки, за да понижите усложненията от артрит, който засяга 46 милиона възрастни в САЩ, ако се информирате за болестта и предприемете действия с помощта, на които ще понижите рисковете от усложнения.“

Останете оптимисти

Изследванията показват, че хората, които присъстват на религиозни служби или имат позитивни възгледи водят по-продължителен и здравословен живот. Така например, проучване през 2006 г. установява, че редовното посещаване религиозни служби увеличава продължителността на живота с 1.8-3.1 години.

Духовни дейности като медитация, също могат да понижават нивата на стрес и да подобрят качеството и продължителността на живота. Изследванията показват, че оптимистично настроените хора живеят по-дълго и са изложени на по-малка вероятност от развитие на някои хронични заболявания и сърдечни болести.

Проучване през 2004 г., в което участват 1000 мъже и жени показва, че хората, които се описват като оптимисти са изложени на 55% по-малък риск от ранна смърт.

Самия д-р Дайър споделя: „Аз практикувам гериатрия почти 20 години и съм забелязал, че моите пациенти, които правят дори малки промени водят по-дълъг и здравословен живот. Мисля, че ако сте по-оптимистично настроени със сигурност ще се почувствате много по-добре.“

Помагайте доброволно на другите

В проучване на Мичиганския университет изследователите са попаднали на случайни извадки от дипломирането на 10317 гимназисти в Уисконсин от 1957 г. до днес. През 2004 г. участниците в изследването са докладвали за дейностите, които са извършили в рамките на последните 10 години, освен това е трябвало да обяснят какви са причините, които са ги подтикнали към полагане на доброволен труд.

Някои от мотивите на участниците произтичат от желанието просто да помагат, а други определят подтика си като „бягство от собствените си проблеми.“

Изследователите сравняват отговорите на участниците с тяхната здравна информация и проучват продължителността на живот сред анкетираните.

Констатациите от изследването показват, че през 2008 г. голяма част от участниците все още са живи. Учените заключват, че хората, които са отделили от времето си просто, защото са позитивни и обичат да помагат на другите водят по-продължителен живот.

От 2384 чуждестранни доброволци, 4,3% са починали през 2008 г. Според заключенията хората, които са заявили, че участват доброволно, поради лично удовлетворение имат същия процент на смъртност, около 4%. Едва 1,6% от доброволците, чиито мотиви са фокусирани върху други причини са починали.