Изследване показва, че прахът в къщите ни съдържа средно около 9000 различни вида микроби. Изследователи от университета в Колорадо анализирали праха от 1200 домакинства из целите Съединени американски щати. Те открили, че вида на бактериите и гъбичките варирал в зависимост от това къде е разположен домът, кой живее в него и дали там също така има домашни любимци.

Д-р Ноа Фиерър, професор по екология и еволюционна биология, който провежда изследването, споделя: „Това, което изследваме тук, е основната природна история. От много време се знае, че микробите живеят в домовете ни. Това, което ние сега правим е старомодна наука, просто за да разберем как те варират в зависимост от различните фактори. Това изследване е част от проект, който се казва Дивият живот в нашите домове.

Доброволци от различни краища на Съединените щати изпратили проби от прах, взети от домовете им, на изследователите. Те изгребали пробите от первазите над вратите, място, което учените споделят, че често бива пропускано при чистене. Генетично проучване на домашния прах разкрило цяла менажерия от микроскопични създания. Изследователите открили, че средно едно домакинство има над 2000 различни вида гъбички. Сред тях и някои доста широкоразпространени и познати видове като Aspergillus, Penicillium, Alternaria и Fusarium. Обаче, конкретното съдържание на гъбички зависи от местоположението, на което се намира къщата.

Повечето от наблюдаваните гъбички идват от вън, споделя д-р Фиерър. Те навлизат в дома ни полепнали по дрехите ни, през отворените прозорци или с кучето или котката. Следователно най-добрият начин да се предвиди какви гъбички населяват дома ви е това, къде е разположен той.

Изследователите наред с това открили и над 7000 вида бактерии на домакинство. Някои от тях, като Staphylococcus и Streptococcus са често асоциирани с човешката кожа. Обаче, други, като Bacteroides и Faecalibacterium се свързват с изпражненията. Но в този случай, видовете бактерии варират в зависимост от това кой или какво обитава къщата.

Открихме различни видове бактерии в домове, населявани само от жени и такива, които са обитавани от мъже, споделя д-р Фиерър. Има бактерии, които са по-често срещани по женските тела отколкото по телата на мъжете и това може да се види по съдържанието им в домашния прах.

Домашните любимци също добавят разнообразие към смесицата от микроби и гъбички

Ако в дома ви има куче или котка, това автоматично оказва значителен ефект върху бактериите, които могат да бъдат открити в дома ви, обяснява д-р Фиерър. Изненадващо беше, че въздействието е толкова силно – по-силно от всеки останал фактор, дори по-силно от това, къде се намира домът ви или как е устроен. И докато изследването е проведено в Съединените щати, д-р Фиерър споделя, че то е релевантно и за останалите части от света.

Изследователите сега са посветили усилията си да разберат как споделянето на жизненото пространство у дома с тези организми може да повлияе на здравето на човек. И докато някои от микробите могат да бъдат причина за алергии или различни заболявания, според учените повечето са просто безвредни, а някои могат дори да бъдат полезни. Д-р Фиерър споделя, че хората не трябва да се тревожат относно микробите в домовете си. Те са навсякъде около нас, по кожата ни и навсякъде в дома ни, а и повечето от тях са абсолютно безобидни.