4 стоматологични проблема, които издават възрастта най-силно
Полезно

Усмивката отразява стареенето по-силно, отколкото шията.

Анти-ейдж стоматологията – това е цял комплекс от мерки по лифтинг на долната част на лицето, корекция на измененията на зъбночелюстната система, които се случват при всички след 35-годишна възраст.

Що за изменения са това и какви специалисти помагат?

1. Емайлът се изтрива

Този проблем възниква физиологично, с възрастта емайлът изтънява, това се случва, когато дъвчем, скърцаме се зъби и т.н. Като зъбите намаляват на размери във всички 3 измерения.

Зъбите са рамка за меките тъкани на устните и бузите. Техният размер намалява, и впоследствие устните западат, стават по-тънки, появяват се бръчки около устата.

Какво може да се направи?

Композитни реставрации, покрити с коронки зъби или винири, които са тънки пластинки-приставки към зъбите от керамика или композитни материали.

С тяхна помощ може да се промени формата, цветът, структурата на зъбите, да се защитят от допълнително изтриване. Изборът между винири и коронки остава за лекаря-стоматолог, който се основава на клиничната ситуация на всеки пациент.

2. Горните резци не се виждат при усмивка

С възрастта при всички хора, когато разговарят или се усмихват, става все по-трудно да се виждат предните зъби. Това се случва отново, защото зъбите се изтриват, загубват тонус меките тъкани на лицето.

И овалът на лицето става по-малко ясен, бузите и устните се спускат надолу – горните резци вече не са толкова видни, а долните предни зъби се оголват.

Доказано – ако горните резци са забележими по време на разговор и дори при лека усмивка – това е признак на младо лице, а видимостта на долните резци е характерна за по-напреднала възраст.

Какво може да се направи?

В зависимост от причината се избира и тактиката. Често лечението се състои от 2 етапа – първият е ортодонтия. Целта е да се изправи захапката, да се изравнят зъбите и да се изместят по такъв начин, че горните да станат забележими.

Вторият етап – ако е изтрит емайла, възстановява се дължината и формата на зъбите – с винири, коронки или композитни реставрации.

3. Тъмен матов емайл

Видът на емайла на „възрастните“ зъби е матов, придобива оттенък от тъмно-жълт до сив, на повърхността му се появяват микропукнатини. Причините за това са няколко – тютюнопушене, употреба на храни и напитки с оцветители.

Всичко това променя цвета на емайла.
Едновременно с възрастта се образува вторичен дентин – слоят под емайла, цветът на който определя и външния вид на коронката на зъба. Колкото по-ярък и светъл е емайла, толкова по-младо изглеждат лицето и усмивката.

Какво може да се направи?

Да се изсветли емайла и да се укрепи за профилактика на разрушаване. В това ще ви помогне лекар-хигиенист. Трябва да го посещавате не по-рядко от веднъж на 6 месеца, дори при най-правилна и внимателна домашна грижа.

Специалистът професионално премахва налепа от зъбите и пигментацията от хранителни оцветители, възстановява естественият цвят и блясък на емайла.

Реминерализираща терапия – укрепване и възстановяване на структурата на емайла, насищане с микроелементи – провежда се както в клиника – на емайлът се нанасят специални препарати, така и у дома – зъболекарят назначава специални пасти, които пациентът нанася в индивидуално приготвени средства.

4. Заради липсата на зъби височината на захапката се понижава

При липсата на няколко или само на 1 зъб, особено в страничните отдели на челюстта, се понижава височината на захапката.

Това неизбежно превръща младото лице във възрастно – долната 1/3 от лицето става по-малка, назолабиалните гънки по-дълбоки, провисват меките тъкани на бузите.

Тук ще са ви необходими няколко специалиста.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.45 82

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg