Всички ние знаем, че едни хора помнят по-добре, а други не толкова, а с напредването на възрастта при всички започват проблеми и колкото повече напредва, толкова по-големи стават и проблемите със запомнянето.

Но всъщност на ефекта на запомнянето могат да оказват влияние множество фактори, за които ние дори не подозираме, твърдят учени.

1. Мазна печена храна

Беатрис Холумб и нейният колега Алексис Буи от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ, установили, че дори малки порции храна, съдържаща наситени мастни киселини и приготвена в масло, отрицателно влияе на паметта. Но е факт, че това се отнася за представителите на силния пол.

На 1000 доброволци-мъже след хранене било предложено да поиграят на елементарна игра за съобразителност. По време на нея учените казали 100 случайни думи и помолили участниците да запомнят толкова колкото могат.

Оказало се, че тези, които на обяд били яли мазни и препечени ястия средно запомняли с 12 думи по-малко в сравнение с мъжете, които не употребявали транс мазнини. Тази разлика била особено забележителна сред мъжете на възраст до 45 години.

2. Бременност

Смята се, че бременните жени са изключително разсеяни, затова никой не се изненадва, когато те загубят или забравят у дома ключовете, мобилния си телефон или портмонето с пари.

Но специалистите от Университета на Западно Онтарио, Канада, установили, че бременността не пречи на дамите да се справят отлично с тестовете за памет, а в много случаи техните резултати са дори по-добри, отколкото тези, които не очакват дете.

Учените предложили на 54 жени - половината от които били бременни, да преминат през серия от тестове. Първоначално резултатите били приблизително еднакви, но когато групата била разделена се оказало, че бременните жени преминали тестовете много по-добре, отколкото тези, които не се готвели да станат майки.

Според експертите, благодарение на хормоните, отделяни при бременност биохимията на мозъка се изменя по такъв начин, че органът започва да работи по-интензивно и работна памет се „изостря“.

Възможно е те да оказват и други положителни ефекти, например способстват за подобряване способностите за ориентирани в пространството. Но всички тези положителни ефекти изчезват, ако жената се намира в предродилна депресия. Очевидно това е причината за възникването на мита за разсеяността на бременните.

3. Бързи действия

Ако в отговор на някакъв външен дразнител ние извършим някакво бързо действие – да кажем се спрем внезапно през бягащо срещу нас куче или котка, нашата памет не фиксира детайлите от заобикалящата ни обстановка. До този извод стигнали сътрудници на Университета Дюк.

Очевидно бързите и резки действия, които извършва човек в отговор на външен дразнител пречат на работата в зоните на мозъка, отговарящи за формирането на паметта.

4. Самоконтрол

Също екип от експерти от университета Дюк установили, че ако доброволците били помолени да се откажат от натискането на бутона, тоест да отменят действието, то те запомняли информацията по-лошо.

При тях се понижавала активността в областите на мозъка, отговорни за запомнянето.

От гледна точка на авторите на изследването, самоконтролът влияе отрицателно на паметта и вниманието, тъй като мозъкът се фокусира върху отмяната на действията и не фиксира детайлите.

Не е изключено получените резултати да помогнат с такива разстройства като наркомании и синдром на дефицит на вниманието и хиперактивността при децата, свързани именно с нарушаването на способностите за самоконтрол.