Края на пролетта и началото на лятото е времето на сочните плодове, които можем да използваме и за да подобрим здравето си и за оправяне на настроението. С какво свързваме края на пролетта и началото на лятото?

Вероятно с яркото слънце и ранно разсъмване, с възможностите за почивка и разбира се с необходимостта от разнообразяване на хранителния режим. Как да повдигнете настроението си още сега? Разбира се, като похапнете няколко ягоди.

Сезонът на ягодите започне още в началото на този месец, тоест на май и продължава принципно до началото на юли. Този период е достатъчен, за да наситите организма си с „ягодови“ витамини, да приготвите от тези плодове много ястия и блюда. Как да вземете максимума от сезона на ягодите?

Защо сезонът на ягодите може да се окаже изключително полезен за нашия организъм?

Ягодите са едно от най-ранните ягоплодни растения, тоест плодовете му узряват най-рано и съответно стават годни за консумация.

Уникалността на летните ягодоплодни растения и на ягодите включително се дължи на факта, че всички тези плодове представляват своеобразен склад на хранителни вещества.

Какъв е всъщност състава на ягодите?

Сезонът на ягодите е необходимо да използва максимално за укрепване на здравето, тъй като тези плодове се отличават със следните полезни свойства:

• Укрепване на имунитета и профилактика на простудни заболявания;
• Антибактериално и противовъзпалително действие;
• Понижаване на телесното тегло и понижаване на апетита;
• Контрол на нивата на кръвната захар;
• Диуретично средство – полезно при някои заболявания на отделителната система;
• Поради съдържанието на салицилова киселина ягодите са полезни за ставите, а това означава, че са подходящи и при ревматизъм;
• Полезни са при заболявания на черния дроб;

В състава на ягодите влизат:

• Растителни влакна – 2.2 грама на 100 грама – необходими са за правилното функциониране на червата, способства за очистване не организма от шлаки и токсини;
• Органични киселини;
• Витамин С – 60 мг в 100 грама и прочие антиоксиданти – способстват за укрепване на имунитета, за по-добро функциониране на сърдечно-съдовата система и за засилване на потенцията;
• Витамините В1, В2, В6, В9 – участват в енергийния метаболизъм и в кръвотворните процеси. Тези хранителни вещества са необходими за добрата функция на централната нервна система и на главния мозък, за синтеза на хормони, отговарящи за доброто настроение;
• Витамин Е – 0.8 грама в 100 грама – предотвратява процесите на стареенето в организма, спомага за увеличаване на мускулната издръжливост и за подобряване на сърдечната функция;
• Калций – 40 грама в 100 грама – необходим за здравето на зъбите и на скелета, оказва влияние на съсирваемостта на кръвта, на способността на мускулите да се съкращават, на възбудимостта на нервните клетки;

Как да подобрите здравето си в сезона на ягодите?

Ягодите дават плод почти в 2 месеца, а това означава, че сезонът на тези плодове може да се използва успешно за оздравяване на организма. Максимална полза от тези плодове бихте имали при условие, че употребявате ягоди редовно и система, но все пак не забравяте правилата за умереността.

Ако лекуващият ви лекар не ви е препоръчал ограничаването на консумацията на плодове можете да изяждате по 1-2 купички ягоди дневно, тоест около 200 грама и след 8-14 дни ще забележите, че здравословното ви състояние е започнало да се подобрява.

Ягодите също така са изключително полезни при заболявания на очите, тъй като съдържат вещества, които подхранват ретината и в резултат остротата на зрението се увеличава.